Lurer du på hva en eiendomsmegler koster? Vi gir deg all informasjonen du trenger å vite om prisen for eiendomsmegler. Vi forteller deg hvor mye provisjon eiendomsmeglere tar, hva vanlig timepris er og hvordan du kan spare penger. Les vår guide, så unngår du å betale for mye for eiendomsmegler.
Det å kjøpe eller selge en bolig er for de aller fleste en av de viktigste økonomiske avgjørelsene de tar i løpet av livet. Å selge en bolig er en omfattende prosess. I tillegg til å følge alle lover og regler som gjelder for boligsalg, vil du også få solgt boligen til høyest mulig pris. Mange velger derfor å engasjere en eiendomsmegler når de skal selge boligen. Det finnes også noen som selger boligen selv og en kan fort spare penger på å gjøre det, men samtidig forutsetter det at en gjør et svært grundig arbeid for å oppnå like gode resultater som en gjør ved å bruke en eiendomsmegler.
Eiendomsmegler er en beskyttet tittel. Man skal bestå en eiendomsmeglereksamen og deretter gjennomføre to års praksis før man så får utstedt et eiendomsmeglerbrev fra Finanstilsynet. Uten dette eiendomsmeglerbrevet kan man ikke bruke tittelen eiendomsmegler. Grunnen til at det finnes strenge regler for dette er at eiendomsmeglere ikke bare skal selge eiendommen for best mulig pris for sin klient. Han eller hun skal også følger alle lover og regler og se til at salget gjennomføres på riktig måte. Dette krever en viss kompetanse og erfaring.
Eiendomsmegleren har mange arbeidsoppgaver. Sammen med boligeieren skal megleren legge en plan for salg av boligen og gjennomføre en verdivurdering av boligen etter å ha vært på befaring og skaffet seg oversikt over markedet der boligen skal selges. Deretter vil megleren forsøke å presentere boligen på en så god måte som mulig. Dette inkluderer fotografering og styling av boligen, og noen ganger rådgivning i forhold til oppussing som kan drive prisen opp. Når boligen er presentabel, skal den annonseres på plakater, i aviser og på nett, og deretter vil megleren arrangere visninger. Budrunden skal gjennomføres på riktig måte, før megleren henter inn nødvendige offentlig dokumenter, tinglyser transaksjonen og lager en kjøpsavtale. Til slutt tar eiendomsmegleren seg av det økonomiske oppgjøret.
Når vi snakker om pris på eiendomsmegler, er det først og fremst viktig å påpeke at prisene varierer fra megler til megler. Det finnes også prisforskjeller avhengig av hvor du bor i landet. For eksempel fører konkurransesituasjonen i Oslo til at eiendomsmeglerne der må ta litt mindre for sine tjenester sammenlignet med andre steder i landet. Meglere kan også ta betalt med provisjon av salg eller en fast timepris.
Det er ikke vanlig at eiendomsmeglere tar en fastpris før gjennomføringen av boligsalget. Imidlertid finnes det noen boligsalgstjenester som bistår deg i salgsprosessen til en fast pris. Prisen blir da ofte lavere enn den blir når en bruker eiendomsmegler, men vær obs på at dette som regel skyldes at fastprisen ikke inkluderer alle de samme tjenestene som en eiendomsmegler utfører. Hvis du vurderer å ta i bruk slike boligsalgstjenester, er det viktig at du får vite hva som er inkludert i fastprisen og hva du eventuelt må gjøre selv.
De fleste eiendomsmeglere får provisjon av boligsalget. Derfor vil altså eiendomsmegleren tjene mer på salget hvis boligen selges til en høy pris. Eiendomsmeglere operer også med en minimumsprovisjon som vanligvis ligger mellom alt fra 20.000 til 50.000 kroner, men så lave summer blir uansett bare aktuelle hvis en skal selge bolig i det nedre prissjiktet. Eiendomsmeglerloven gir deg også rett til å betale megleren basert på timepris. Megleren skal da gi deg et estimat på hvor mange timer han eller hun kommer til å bruke på å selge boligen din og hva som er timeprisen. Timeprisen til eiendomsmeglere ligger vanligvis på rundt 2000 kroner. Selv om de fleste velger å betale provisjon, kan det være et godt alternativ å betale timepris dersom du kun ønsker meglerens tjenester til deler av salgsprosessen.
Når du skal finne en eiendomsmegler er det viktig at du ser på hele kostnadsbildet og deretter sammenligner meglerne opp imot hverandre. Det er ikke nødvendigvis slik at megleren med lavest provisjon er den rimeligste. Det skyldes at meglere inkluderer ulike poster i pristilbudene. Ber derfor megleren om å redegjøre for hva som er inkludert i meglerens provisjon. Nedenfor ser du kostnader du må regne med å betale hvis de ikke allerede er spesifisert som en del av provisjonen:
Oppstartsgebyr: Dette gebyret kommer vanligvis i tillegg til provisjonen og koster gjerne rundt 15.000 kroner. Denne summen inkluderer ofte både salgsoppgave og utgifter til prospekt.
Fotografering: Fotografering koster mellom 2000 og 6000 kroner. Dette kan du også gjøre selv hvis du er flink med kamera. Ellers har meglere gode avtaler med fotografer og stylister som du kan benytte deg av. Styling og fotografering kan øke interessen for leiligheten din og drive opp konkurransen.
Annonsering: Annonsering på nett og i avis utgjør en betydelig del av kostnadene når en skal selge bolig. Disse kostnadene vil variere etter dine ønsker, men noen meglere tilbyr annonsepakker til en fast pris rundt 20.000 kroner.
Holde visninger: Mange meglere tar en egen pris for å holde visninger. Dette pleier å koste rundt 2500 kroner. Det finnes også meglere som gir redusert pris dersom du holder visningene selv.
Boligsalgsrapport fra takstmann: Boligsalgsrapporten inneholder detaljert informasjon om boligens tekniske tilstand og vil være nyttig å gå gjennom for potensielle kjøpere av boligen. Rapporten koster vanligvis mellom 7000 og 20.000 kroner.
Ulike gebyrer: Du må regne med å måtte betale for ulike gebyr som administrasjonsgebyr eller oppgjørsgebyr. Et oppgjørsgebyr koster typisk mellom 4000 og 8000 kroner.
Meglerens provisjon er en prosentsats av salgssummen. Derfor vil meglerens provisjon øke i takt med prisen på boligen din. Det innebærer at meglerens provisjon er relativt beskjeden hvis du får lite for boligen din, og desto høyere jo mer boligen går for. Dette er stort sett en ønskelig situasjon for selger og grunnen til at mange foretrekker å betale provisjon fremfor timepris. Når megleren tar provisjon av salget, er det også i meglerens interesse å få så høy pris som mulig for boligen din. Provisjonen kan variere fra megler til megler. Noen meglere tar så lite som 1%, mens andre tar helt opp mot 4%. De fleste operer også med en minimumsprovisjon på mellom 20.000 og 50.000 kroner.
Mange tror at megleren selv får beholde hele provisjonen, men det er ikke tilfellet. Cirka to tredjedeler av meglerens provisjon går til å dekke ulike driftskostnader, mens megleren selv får beholde omtrent en tredjedel av provisjonen. Vær også oppmerksom på at progressiv provisjon ikke lenger er lov i Norge. En progressiv provisjon vil si at provisjonsprosenten øker så fort salgssummen går over en viss sum. Et eksempel på progressiv provisjon er dersom det er avtalt en provisjon på 1,5%, men at denne øker til 2% dersom boligen selges for mer enn 3 millioner kroner.
Når en selger boligen, vil en helst sitte igjen med så mye som mulig av prisen på boligen selv. Derfor er det viktig at du gjør det du kan for å spare penger og ikke bruker mer enn du trenger på eiendomsmegler. Det er mye du kan gjøre for å spare penger.
Du bør unngå å hoppe på det første pristilbudet du kommer over. I stedet bør du la eiendomsmeglerne konkurrere om deg som kunde ved å hente inn flere tilbud og sammenligne disse med hverandre. Det finnes ulike anbudstjenester på nettet som bistår deg i innhentingen av tilbud og forenkler prosessen med å sammenligne. Du må imidlertid vurdere de ulike tilbudene nøye. Ikke bare se på provisjonsprosenten, men finn også ut hva som er inkludert i prisen. Prisen er dessuten ikke alt. Dersom du finner en svært dyktig megler med lang erfaring, kan det hende du får solgt boligen til høyere pris og at du på den måten sparer penger. Du må altså gjøre en helhetlig vurdering av de ulike tilbudene og meglerne.
Selv om vi ikke har særlig kultur for pruting i Norge, kan det fort lønne seg å forhandle litt med eiendomsmegleren. Hvis du har en flott bolig som er lett å få solgt til en god pris, så har du gode kort på hånden. Men være oppmerksom på at meglere som regel er gode forhandlere. Du har bedre sjanser for å komme godt ut av forhandlingen hvis du fokuserer på totalprisen i stedet for prisen for en av postene. Megleren kan gjerne finne på å gi deg avslag på en av postene, men hente inn igjen det du sparer på en annen post.
Det er ikke alle som bruker eiendomsmegler for å selge boligen. Det finnes også forskjellige boligsalgstjenester på nettet og andre verktøy som kan hjelpe deg langt på vei hvis du setter av litt tid til å undersøke. For eksempel er det mange som vegrer seg for å hente inn nødvendige dokumenter eller ordne med tilstandsrapport, da slike oppgaver virker komplekse for mange, noe som gjør at det blir enklere å sette en eiendomsmegler på saken. Men hvis du ønsker å spare penger, vil det være en god idé å ta i bruk slike verktøy.
Noen boligeiere velger også selge boligen helt på egenhånd. På den måten kan man spare flere titalls tusen kroner. For en bolig som selges til 3 millioner, er det ikke urealistisk å spare opp mot 100.000 kroner ved å gjøre jobben selv. Husk imidlertid på at enkelte kostnader vil påløpe enten du bruker eiendomsmegler eller ikke. I tillegg må du sette av god tid til å sette deg inn i lover og regler, da boligsalg er strengt regulert i Norge, og derfor er det viktig at du vet hva du gjør. Dette kan også slå ut feil dersom du ender opp med å prise boligen feil og selger den til underpris.
Om det er verdt prisen det koster å betale for en eiendomsmegler kommer an på dine preferanser. I følge forbrukerrådet sparer man omtrent 80.000 kroner på å gjennomføre boligsalget selv. Dette forutsetter imidlertid at du vet hva du gjør, setter deg inn i lover og regler og gjennomfører salget på riktig måte. Du må selv vurdere om du verdsetter tryggheten det gir at en eiendomsmegler tar seg av salget mer enn du verdsetter muligheten til å spare penger på å gjøre jobben selv.
For å finne ut om det er verdt å bruke en eiendomsmegler, bør du også ta i betraktning at en dyktig eiendomsmegler kan hjelpe deg med å få en enda høyere pris for boligen din. Eiendomsmeglere har nyttige og omfattende verktøy for å estimere markedsprisen på boligen din. I tillegg kan de gi deg gode råd til styling eller enklere oppussingsprosjekter som vil bidra til å øke prisen på boligen.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg