Lurer du på hva det koster å selge bolig? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på boligsalg, inkludert hvordan du kan spare penger, alternativer, gode råd og mye mer. Å selge bolig er en spennende og omfattende prosess. De aller fleste velger å hyre inn en eiendomsmegler når de skal selge, men det er også mulig å selge boligen privat. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Mange lurer på hva det koster å selge en bolig. Å selge bolig er en omfattende prosess, som de fleste velger å sette bort til en eiendomsmegler. Det vil være svært utfordrende å gi et nøyaktig overslag på hva et boligsalg koster, da prisen varierer fra bolig til bolig, megler til megler og sted til sted. I denne guiden har vi likevel prøvd å komme med noen omtrentlige priser du kan forvente å møte på.
Hos autoriserte eiendomsmeglere faktureres du etter to modeller: Provisjon av salgssum eller timepris. Både timepris og salgssum vil nødvendigvis variere i hvert enkelt tilfelle.
Utover meglerkostnadene tilkommer det andre tjenester som er nødvendige i forbindelse med salget. Disse kostnadene samles gjerne i en meglerpakke. For et nøyaktig pristilbud må du kontakte meglerfirmaet direkte. Ta gjerne kontakt med flere firmaer for uforpliktende informasjon vedrørende pris.
Selv om det er vanskelig å gi et konkret svar på hvor mye et boligsalg koster, vil vi i denne artikkelen gi deg innsikt i de ulike kostnadene ved et boligsalg, samt gi deg råd og tips om hvordan du kan spare penger. Det er samtidig viktig å huske at pris bare er en faktor, og man gjør lurt i å veie prisen opp mot andre faktorer som kvalitet, kompetanse, trygghet og tidsbruk. Følg våre råd, så unngår du å bekymre deg for ditt boligsalg.
Prisen for et boligsalg varierer ut ifra flere faktorer og det er derfor svært vanskelig å gi nøyaktige prisoverslag. Man kan likevel regne med at meglerens provisjon av salgssummen vil ligge et sted mellom 1 - 3,6%, og at en timepris normalt ligger mellom 1.700 - 2.500 kroner. De fleste meglerfirmaer jobber også med en minimumsprovisjon. Hva du til sist må betale, er altså avhengig av hva slags boligtype du skal selge, prisklasse på boligen, hvor mye jobb salget innebærer og hvordan du velger å markedsføre den. Jo mer du får for boligen og jo mer jobb det er å selge boligen, jo mer betaler du til megler. På samme måte kan prisen bli lavere dersom boligen din er lettsolgt og billig. I dagens marked skal det uansett godt gjøres å betale megler under 100.000 kroner for et boligsalg.
De fleste eiendomsfirmaer tilbyr meglerpakker i forbindelse med boligsalg, som inkluderer en rekke utgifter. Slike pakker kan gjøre det enklere å holde oversikt over utgiftene, det kan også lønne seg økonomisk. Husk at meglerpakkene kan se forskjellige ut fra firma til firma. Det benyttes ulike navn og noen tjenester inkluderes under forskjellige punkter. Ta derfor kontakt med meglerfirmaene direkte for nøyaktige prisoverslag. Spør gjerne også om det er noen utgifter som kan komme i tillegg.
Under synliggjør vi de vanligste utgiftspostene ved et boligsalg. Vi lister også opp noen vanlige tilleggsutgifter:
Provisjon: Dette er meglerens honorar, vanligvis mellom 1,5 - 3,6% av salgsprisen. Husk også at meglere har krav om minimumsprovisjon. Minumumsprovisjonen ligger på rundt 35.000-40.000 kroner.
Tilretteleggingsgebyr/ oppstartsgebyr: Dette er en utgift som hever meglerens inntjening. Prisen ligger på rundt 15.000 kroner. Ofte kommer utgifter til prospekt og salgsoppgaver inn under dette punktet.
Administrasjonsgebyr: Noen meglere legger til dette i prislisten. Spør gjerne meglerkontoret hva dette innebærer dersom det er lagt til i ditt prisoverslag.
Visningsgebyr: Du betaler en sum per visning megler holder. Dette kan koste rundt 2.500-4.000 kroner per visning.
Garantiansvar/garantipremie: Dette er betaling for den lovpålagte garantien meglere må ha. Dette kalles også inneståelseserklæring. Snakk med din megler om prisen på dette.
Markedsføringskostnader: Kalles også markedsføringspakke eller grunnpakke. Dette innebærer blant annet FINN-annonsering, annen type nettannonsering, digitale og eventuelt trykte salgsprospekt. Plakater som henges opp på meglerkontoret og utenfor boligen inngår i markedspakken. Det finnes store variasjoner i utgiftene til markedsføring, alt mellom 15.000- 30.000 kan være normalt. Megleren tilpasser markedspakken dine ønsker og behov.
Foto: Kostnader til fotograf inngår ofte i markedspakken, men dersom du ønsker en utvidet fotografering kan det tilkomme ekstra kostnader. Boligfotograf hentes eksternt og prisene varierer, men ligger ofte på rundt 4.000 kroner.
Kostnad prospekt/salgsoppgaver: Noen meglere har kostnader til prospekt og salgsoppgave som eget punkt. Andre ganger inkluderes dette i tilretteleggingsgebyret/ oppstartsgebyret eller markedsføringskostnader. Snakk med din eiendomsmegler for mer informasjon.
Tilstandsrapport: Ved boligsalg vil du som regel være nødt til å hente inn en tilstandsrapport fra bygningssakkyndig (ofte kalt takstmann). En takstmann hentes eksternt. Prisen er avhengig av område og type bolig, og strekker seg alt fra 7.000 kroner til 25.000 kroner.
Oppgjør og oppgjørshonorar: Oppgjøret innebærer overføringen av salgssummen fra kjøper til selger, tinglysning av eierskifte og sletting av heftelser som hviler på eiendommen. Oppgjørshonorar betales for at oppgjørsavdelingen skal håndtere oppgjøret. Oppgjøret ligger på rundt 7.000 kroner. Snakk med ditt meglerkontor angående honoraret.
Informasjonsinnhenting og tinglysing: Ved boligsalg kreves det at man innhenter flere dokumenter og tinglysninger. Dette medfører gebyrer som betales til offentlige instanser. Her inngår tinglysning av sikring, innhenting av grunnbok og offentlige opplysninger. Utgiftene til dette kan komme på 3.000-8.000 kroner.
Verdivurdering/ e-takst: En verdivurdering og e-takst legger grunnlaget for prisantydningen på boligen, og er som regel en selvsagt del av en meglerpakke. Utgifter til dette alene kan komme på rundt 3.000 kroner.
Info fra forretningsfører: Dersom boligen din er en del av et sameie eller borettslag må megleren innhente informasjon fra forretningsfører. Dette kan koste fra 2.000-5.000 kroner.
Avklaring av forkjøpsrett: Dersom boligen din er en del av et borettslag må megleren innhente informasjon om eventuell forkjøpsrett. Dette kan komme på rundt 7.000 kroner.
Forsikring: Boligselgere anbefales å tegne boligselgerforsikring. Prisen på dette er avhengig av eierform og andre vilkår, men ligger gjerne mellom 4.000 og 70.000 kroner. Ta kontakt med eiendomsmegleren for å avklare hvordan forsikring du trenger.
Boligstylist / boligstyling: Boligstyling er en vanlig tilleggsutgift som de fleste i større eller mindre grad trenger ved et boligsalg. Her er det mye du kan gjøre selv. Spør gjerne din eiendomsmegler om råd og tips. En megler kan formidle kontakt til dyktige stylister eller gi deg råd og tips om ulike grep du kan gjøre selv.
Dersom du velger å benytte en meglerpakke, vil du til sist faktureres for det fullstendige boligsalget. En meglerpakke kan som enkeltsum oppleves relativt høy, samtidig er det enkelt å holde oversikt over utgiftene og du trenger ikke bekymre deg for uforutsette utgifter. Du trenger heller ikke å bekymre deg for å innhente tilbud, pålagte dokumenter og å overholde forskrifter. Med fagfolk i ryggen kan du være trygg på at salgsprosessen foregår på korrekt vis. Husk også at en dyktig megler vil kunne tilpasse meglerpakken til ditt budsjett, dine behov og ønsker.
Dersom du velger å innhente ulike fagfolk på egen hånd, eventuelt gjøre hele eller deler av boligsalget selv, vil du måtte være svært nøye både hva angår kartlegging av utgifter samt å følge de retningslinjer som gjelder. Vi anbefaler at du setter opp et budsjett og lar en fagperson kontrollere at det er realistisk og at du ikke har glemt noe. Det er penger å tjene på å gjøre hele eller deler av salgsjobben selv. Dette krever likevel et realistisk og solid budsjett, ordenssans og teft for salg.
Utgiftene du slipper: Det er penger å spare på å selge boligen selv. Forbrukerrådet har beregnet at det i snitt er hele 80.000 kroner å spare på å ikke engasjere megler. Du slipper å betale utgifter som for eksempel meglerprovisjon, visningsgebyr, tilretteleggingsgebyr og markedsføringspakke.
Utgiftene du må ha: Du må likevel betale for tilstandsrapport, e-takst, innhenting av nødvendige dokumenter, forsikring, kjøpekontrakt og oppgjørstjeneste. Du må også regne med utgifter til markedsføring, som annonsering på finn.no og andre kanaler, foto og design, samt trykk av prospekt og salgsoppgave.
Innhent råd fra fagfolk: Husk at du til enhver tid i prosessen kan innhente råd og tjenester fra kvalifiserte fagfolk. Det finnes ulike firmaer som spesialiserer seg på å tilby støtte og nødvendige tjenester til privat boligsalg. Vi anbefaler at du tar kontakt med et slikt firma før du setter i gang prosessen og kartlegger hvilke tjenester du ønsker og hvilke tjenester du er nødt til å kjøpe. En fullstendig pakke med nødvendige tjenester kan koste mellom 33.000- 40.000 kroner - en pris som er mye lavere enn en meglerpakke.
Lage boligannonse selv: Når du velger et privat boligsalg må du skrive boligannonsen selv. Det kan være tidkrevende, men det finnes ulike maler som gjør jobben enklere. Ved privat boligsalg er du også ansvarlig for å klargjøre boligen for visning og fotograf, samt å holde visninger selv. Du er samtidig ansvarlig for å holde budrunde. Les deg gjerne opp på råd og tips om hvordan man forbereder til visning, hvordan man tar i mot potensielle kjøpere, hvordan man gjennomfører visningen på best mulig måte og hvordan man avholder budrunde.
Husk opplysningsplikten din: Det er verdt å merke seg at ved et privat boligsalg er det du som står ansvarlig for at du følger de forskrifter som gjelder. Dette innebærer for eksempel at du står ansvarlig for at de opplysningene som du gir til potensielle kjøpere er korrekte. Oppgir du mangelfulle eller uriktige opplysninger om boligen, kan du måtte stå til ansvar etter avhendingsloven. Hva kjøper kan forvente av boligen er i stor grad avhengig av hva kjøper fikk opplyst i salgsdokumentasjonen. Det er derfor svært viktig at du lager en nøyaktig og korrekt salgsoppgave. Vi anbefaler at du får fagfolk til å kontrollere salgsoppgaven.
Store verdier på spill: Å selge bolig selv stiller store krav til orden, kapasitet samt innhenting og formidling av korrekte opplysninger. Dette er grunnen til at mange velger å sette bort hele eller deler av salgsprosessen til en megler. I et boligsalg står det store verdier på spill. Vi anbefaler derfor at du gjør en grundig vurdering av din egen kapasitet før du velger å selge boligen selv. Å gjøre feil i et boligsalg kan bli dyrere enn det som eventuelt er å spare på meglerutgiften.
Megler kan øke verdien: Selv om det åpenbart er mulig å spare penger på å selge selv, er det ikke nødvendigvis gitt at du gjør det. En god megler kan være med å øke verdien på boligen gjennom sin fagkunnskap, en profesjonell visning samt gode råd og tips. Meglerens erfaring fra tidligere budrunder og kontaktnettverk kan utgjøre flere titusener av kroner i en budrunde. Det vil derfor være svært vanskelig å gi et entydig svar på om du vil spare penger på boligsalget ved å selge selv.
Dersom du ikke har kapasitet eller ønske om å selge boligen selv, er det fortsatt mulig å spare penger på meglertjenesten. Under lister vi opp noen måter du kan spare penger.
Sammenlikne ulike aktører og priser: Gjør grundig research og motta uforpliktende tilbud fra flere meglere. Husk at det er mulig å forhandle på prisen ved å fortelle meglerne om bedre tilbud du har mottatt. La meglerne konkurrere om deg. Du kan også velge å motta flere tilbud fra meglere via vår gratistjeneste her på Meglersmart, og på denne måten sammenligne tilbudene.
Meld deg inn i et boligbyggelag: Dersom du er medlem i et boligbyggelag, får du ofte rabatt på meglertjenester.
Velg en lokal megler: Ved å velge en lokal megler unngår du eventuelle tilleggsutgifter for lang reisevei. En lokal megler vil også kjenne markedet i området best og derfor sitte på informasjon som kan øke verdien på boligen.
Velg meglertjeneste fra din bank: Ved å velge meglertjeneste gjennom dagligbanken vil mange kunne få et rimeligere tilbud.
Kjøp en meglerpakke fremfor å shoppe rundt: Prisene vil som regel bli lavere dersom man setter bort hele oppdraget til samme meglerfirma. Husk også at en megler vil kunne gi deg tips og råd som kan være med å øke verdien på boligen.
Gjør verdivurderingen selv: Det er mulig å spare penger på å gjøre vurderingen selv. Husk dog at dersom du priser boligen feil kan du tape mer enn det du vinner på å unngå megler.
Gjør deler av salgsjobben selg: Gjør en avtale med megler om å gjøre deler av salgsprosessen selv, som for eksempel markedsføringen.
Ved et boligsalg er det store verdier som står på spill, og det å være prisbevisst er både nødvendig og smart. Det er samtidig viktig at du vurderer hva du faktisk får for pengene du betaler for en tjeneste sammenlignet med alternativene. Ved å benytte en autorisert meglertjeneste får du en trygg og kvalitetssikker salgsprosess. Du unngår mange bekymringer, samt en hel del arbeid. Det er også verdt å merke seg at en megler innehar en fagkompetanse, erfaring og innsikt de fleste andre ikke har. De er svært godt kjent i markedet, er drillet i lover og regler og vet hvordan legge press på en budrunde. En meglers kompetente gjennomføring kan være med på å øke verdien på boligen mer enn du vil vinne på å unngå meglertjenesten som sådan.
Når det er sagt er det svært forståelig at man ikke ønsker å betale mer for et boligsalg enn nødvendig. Vi anbefaler derfor at du sammenligner flere aktører og tjenester, innhenter prisoverslag og tilbud, og lar meglerfirmaene kjempe om deg. Husk at det er mulig å presse meglerkostnadene ned. Samtidig er det mange som mener at man får det man betaler for. En megler som kan tilby en svært lav pris er kanskje uerfaren, og er nødt til å gå lavt for å få oppdrag. Vi anbefaler derfor at du vurder tilbudene kritisk og velg deretter.
Har du god innsikt i boligmarkedet, ordenssans, kapasitet og teft for salg, kan det være penger å spare på å gjøre salget selv. Dette krever at du setter deg inn i retningslinjene som gjelder for boligsalg og innhenter nødvendige tjenester fra fagfolk. Husk at det finnes firmaer som spesialiserer seg på privat boligsalg. Her kan du hente råd og kjøpe nødvendige tjenester.
Hvordan du velger å løse ditt boligsalg kommer an på hva du verdsetter, din økonomiske situasjon, samt kapasitet og kompetanse. Her på meglersmart.no finner du flere artikler med råd og tips om boligsalg, hvordan gjøre det selv og hvordan innhente tilbud og tjenester. På denne måten kan du gjøre opplyste valg.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg