Lurer du på hva de ulike tjenestene til eiendomsmegler Krogsveen koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om hva det kan koste å selge en bolig ved hjelp av Krogsveen, hvilke tjenester de tilbyr og hva de ulike tjenestene koster. Vi redegjør for hva meglers provisjon er og om det er anledning til å forhandle på det tilbudet man får fra en eiendomsmegler. Du får også tips til hvordan en slik forhandling kan skje. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Krogsveen er en eiendomsmegler som har drevet med eiendomsmegling siden 1975. De har flest kontorer omkring på Østlandet, i tillegg til i Stavanger, Bergen og Ålesund.
Krogsveen har et bredt tilbud innen eiendomsmegling og tilbyr tjenester både når det gjelder kjøp, salg og leie av boliger. I tillegg foretar de verdivurdering av boliger.
Krogsveen har utviklet et boligsøkerregister hvor man kan registrere seg som interessert i å kjøpe bolig i bestemte områder og med bestemte kvaliteter, og så mottar man informasjon når aktuelle boliger kommer for salg. For en selger betyr dette bredere markedsføring og for en kjøper er dette praktisk og kan være tidsbesparende i jakten på ny bolig.
Når det gjelder verdivurdering, kan Krogsveen foreta det de kaller en lynvurdering, som er en hurtig verdivurdering foretatt på nett. Den som skal ha verdivurdering fyller inn relevant informasjon på et skjema via nettsidene deres, samt laster opp bilder av de ulike rommene i boligen og i løpet av en arbeidsdag får man tilbake en vurdering av boligens verdi.
I det følgende vil det for det meste bli redegjort for de tjenestene Krogsveen tilbyr ved salg av bolig.
Hva man må betale for eiendomsmegling varierer ut i fra hvilket geografisk området man skal selge i og hva slags type bolig man selger. Dette henger blant annet sammen med hvor stort behov det er for markedsføring, foto og styling. Er det en lettsolgt og populær bolig i et attraktivt området, kan man regne med et hurtig salg uten at det er nødvendig med svært omfattende markedsføring, og uten at det blir så stor og omfattende jobb for megleren. Da blir det gjerne billigere enn om man skal selge en bolig som er tungsolgt, eller som befinner seg et sted hvor få flytter til.
Alle eiendomsmeglere er lovpålagt å oppgi priser på sine hjemmesider, men disse kan kun ses på som veiledende, da eiendomsmegleren først gir et skreddersydd pristilbud etter befaring i den konkrete boligen som skal selges.
Krogsveen oppgir følgende priser på sin nettside (per 2022):
Megleren tar provisjon av boligsalget. Som regel benyttes det provisjonsbasert vederlag, som vil si at megleren får en prosent av salgssummen boligen selges for. Dette er gjerne fra 1 til 3% av summen boligen selges for.
Man kan også avtale med meglere at de arbeider på timesbasis, og da betaler man etter hvor mange timer megleren bruker. Prisen pr time er omtrent 2.500 kroner.
I markedsføringspakken til Krogsveen medfølger: Krogsveens boligmatch hvor potensielle kjøpere har registrert seg, annonse på Finn.no, annonsering i nettaviser og sosiale medier, salgsoppgaver, bolig i synlig vindusutstilling, “løpesedler" som deles ut området boligen ligger i, “Til salgs”-plakat.
Det er i tillegg en del andre tjenester man må betale for. Det være seg verdivurdering, innhenting av grunnbok og andre offentlige opplysninger, innhenting av informasjon fra forretningsfører om det er en bolig i et sameie eller borettslag, avklaring av forkjøpsrett, boligselgerforsikring, rapport fra takstmann, bildetagning, styling av boligen før salg, ekstra annonsering om man ønsker det. Alt dette skal fremkomme i tilbudet man får fra eiendomsmegleren.
Når det gjelder boligselgerforsikring er det en klar fordel å ha det. Dette oppgis i prosent av salgssum, og minimumssummen avhenger av hva slags type bolig man har for salg.
Dersom man velger å selge på timebasert pris, vil alle utlegg kommer i tillegg og den totale prisen vil variere i forhold til omfanget av oppdraget.
Utgifter til megler er kan være betydelig, og det varierer hvor mye en megler tar i provisjon. Det er viktig at man ved sammenligning av ulike eiendomsmeglere ser på hva som er inkludert i provisjonen og hva som kommer i tillegg. Noen meglere har høyere provisjon, men om dette da innbefatter andre utgiftsposter kan totalsummen man må betale likevel bli lavere.
Det er flere måter meglers provisjon beregnes. Noen har en prosentvis andel av salget, med en minstepris. Minstepris er mest aktuelt når det gjelder rimelige objekter, for eksempel små leiligheter. Denne begynner gjerne på 40.000 kroner. Ved at megler får en prosentvis andel av salgssum vil meglers provisjon øke med økning i salgssummen.
Man kan også ha et fast kronebeløp som megler skal ha, uavhengig av hvilken salgssum man oppnår for en bolig.
Et siste alternativ er timespris. Dette er mindre vanlig, da det blir lite forutsigbart for selger å vite hva boligsalget vil koste, men meglere er pålagt å tilby det.
Når man skal selge en bolig, må man først bestemme seg for om man ønsker å engasjere en eiendomsmegler til jobben eller ikke. Det er ikke lovpålagt å bruke eiendomsmegler, og da utgiften til eiendomsmegler er den største ved et boligsalg, kan det være mange penger å spare ved å gjøre det selv. Om man vurderer å selge boligen på egenhånd, må man være klar over at man mister den ekspertisen eiendomsmegleren besitter, både når det gjelder markedet boligen selges i, hva som bør eller kan gjøres for å øke markedsverdien av boligen og også markedsføringen, i tillegg til alle de praktiske oppgavene som informasjonsinnhenting og oppgjør for boligen når den er solgt.
Hvis man velger å engasjere en eiendomsmegler, kan det være penger å spare ved å forhandle med megleren om prisen. Enkelte utgifter ved et boligsalg er faste, slikt som tinglysingsgebyr og annen informasjonsinnhenting, men andre kan forhandles om. Det kan være lurt å ta kontakt med flere meglere for ulike tilbud, og så informere meglerne som kommer om at du vurderer flere. Da vil man kunne presse prisen ytterligere litt ned. Du kan for eksempel få tilbud fra flere meglere i nærheten av deg via vår gratistjeneste her på Meglersmart.
En annen ting man kan gjøre for å spare penger er å avholde visningene selv. Om det trengs mange visninger for å få solgt en bolig, kan det fort bli en stor utgiftspost om megleren skal betales 2.900 kroner hver gang.
Lokalkunnskap er gull: Når man skal selge en bolig og benytte eiendomsmegler, er det viktig at denne er lokalkjent og kjenner markedet i det området boligen ligger. Om man innhenter ulike pristilbud fra forskjellige meglere, og den som er mest kjent i området kanskje ikke gir det beste tilbudet på papiret, burde man nok likevel vurdere denne, da lokalkunnskapen kan sørge for at boligen blir solgt for en høyere pris, hvilket igjen fører til at man sitter igjen med mer penger etter salget.
Se nøye på tilbudet: Når man sammenligner tilbudene fra ulike meglere er det viktig at man går nøye gjennom hva de ulike tilbudene inneholder og hva man må betale for utover tilbudet. Dette varier mellom de ulike meglerhusene.
Øke lån eller forhandle fram bedre rente: Det er viktig å huske på at meglere ikke bare tar oppdrag for å selge boliger, men også gir verdivurderinger for boliger som ikke nødvendigvis skal legges ut for salg. Dette er gjerne ved arveoppgjør eller om man ønsker bedre lånebetingelser i banken. Spesielt smart kan det være å få foretatt en verdivurdering dersom man har gjort store oppgraderingen av boligen sin. Om man da engasjerer en megler til å gi en verdivurdering, utarbeider vedkommende en e-takst etter befaring. Denne er det banken bruker som grunnlag når de vurderer hvor mye som kan gis i lån. Om man får en e-takst som er høyere enn en tidligere verdivurdering eller det man kjøpte huset for, kan man gjennom en høyere takst enten øke lånerammen på boligen eller forhandle seg til bedre rente. Noen meglere tilbyr gratis verdivurdering, men etter innføringen av e-takst i 2016 har det blitt vanligere at de tar seg betalt for dette. Det kan likevel vise seg å være lurt å få dette, dersom det fører til at renten settes ned og man således sparer penger i flere år fremover.
Selge bolig selv: Dersom man vurderer å selge boligen sin selv, uten hjelp fra en eiendomsmegler, kan det være klokt å innhente tilbud fra meglere før avgjørelsen tas. Dette fordi man da vil få en helt konkret oversikt over hvilke utgifter en kan spare og hvilke utgifter en uansett får. Kanskje er det ikke så mye å spare som man først antok? Man kan tjene gode penger på å selge en bolig på egenhånd, men man må være klar over både hvilket ansvar som da hviler på en selv og hvilket arbeid det er.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg