Lurer du på hva en boligstyling koster? Her vil vi fortelle deg alt du trenger å vite om pris, hva man kan forvente av en boligstylist, hvilke alternativer som finnes, hva du kan gjøre for å få en god pris for boligen din, og hva som generelt er smart å huske på når man skal style en bolig for salg. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Boligstyling brukes når en bolig skal selges. Enhver som selger sin bolig ønsker å få en høyest mulig pris. For å få dette til må man sørge for å vise frem boligen og dens kvaliteter på best mulig vis. Gjennom en styling fremhever man boligens sterke sider. Man setter boligen i pen, men nøytral stand, slik at interessenter selv lett kan se for seg å bo der, og man gjør det på en måte som både tar seg godt ut på visning og på bilder.
Boligstyling kan en gjøre selv, eller man kan leie inn en konsulent som enten rådgir i prosessen eller foretar hele stylingen. I dagens boligmarked er det ekstra viktig å sette i stand boligen på et slikt vis at den tar seg godt ut på bilder, da mange som leter etter bolig bruker mye tid på Finn.no før visning. En god styling gjør at huset ser flott ut på bildene. Tar boligen seg godt ut på bildene, kommer det flere på visning, og jo flere som kommer på visning, jo større er sannsynligheten for at det er mange som vil delta i en budrunde. Stadig flere leier inn en konsulent for å gjøre hele eller deler av stylingsjobben, da konsulenten vet hva som lønner seg og hvordan det blir seende best mulig ut.
Det finnes mange boligstylister i Norge. En del har inngått samarbeid med eiendomsmeglere, slik at når man kontakter megler, får man tilbud om styling fra en konsulent de har god erfaring med. I slike tilfeller kan prisen på en boligstyling bakes inn i prisen en ellers betaler megler for salg av huset.
Prisen på en boligstyling varierer for øvrig mye, både etter hvilke former for styling man velger å få utført og mellom de ulike aktørene. Om man bare ønsker en samtale med en konsulent hvor man får råd, kan prisen begynne på 2.500 kroner, men om man ønsker styling av hele huset, hvor konsulenten går over alle rom, kommer med møbler, pyntegjenstander og alt som trengs, kan prisene komme på over 40.000 kroner for en enebolig. De ulike boligstylistene oppgir gjerne på sine hjemmesider at konkret pris oppgis etter befaring og på forespørsel. Dette fordi det er vanskelig å komme med et konkret anslag før man vet hvor omfattende styling som vil lønne seg å foreta i den enkelte bolig.
Før man hyrer inn en konsulent er det lurt å undersøke litt rundt og innhente referanser på tidligere jobber konsulenten har gjort. Det kan også være smart å se på bilder tatt av boliger vedkommende har stylet. Gjennom disse ser man hva slags stil vedkommende har. Dette kan være vel så viktig som pris.
Når man skal få utført en boligstyling, er det smart å sette seg inn i de ulike formene som tilbys. Ønsker man delvis eller full boligstyling utført, så er mye møbler og pyntegjenstander, puter og bilder inkludert i prisene, men ikke nødvendigvis bæring av disse. Om man benytter gjenstander fra interiørkonsulentens lager, må man være innstilt på å pakke disse ned selv etter bruk og sette klart til henting, eller å hente og bringe gjenstandene selv. Enkelte stylister har dette inkludert, men er det ikke inkludert, vil dette bli en tilleggsutgift om man ønsker eller trenger hjelp til dette.
Blomster til fotografering og visning er ofte heller ikke inkludert, men boligstylisten gjør dette mot et tillegg i prisen. Det samme gjelder styling av uteområder. Dette kan man få konsulenten til å gjøre, men det er ikke inkludert i de ulike stylingspakkene som tilbys.
Leie av møblene som benyttes under stylingen er inkludert i prisen, men bare for et fastsatt antall uker. Om man trenger å leie møblene utover dette, må man betale mer for det. Satser for dette fås oppgitt hos de ulike boligstylistene.
Det finnes flere ulike grader av boligstyling, og man kan derfor velge det som passer en best, alt etter hva man selv ønsker å gjøre eller har kompetanse til, og hvor mye penger man vil bruke.
Veiledning: Veiledning er rimeligst. Da kommer interiørkonsulenten hjem til en og går gjennom boligen, før man etter noen dager mottar en rapport over hva som foreslås endret eller gjort før boligen legges ut for salg. I rapporten kan det være små ting, som tips om hvor møbler kan settes, eller hva som bør fjernes, og det kan være mer omfattende ting, som å male en vegg. Dette koster fra 1.500 kroner. Man kan også utvide veiledningen, slik at interiørkonsulenten kommer tilbake når bilder skal tas av boligen, og gjør den siste finpussen med tanke på hva som tar seg godt ut på bilder. Interiørkonsulenten har da ikke med seg egne elementer, men bruker det eieren av boligen allerede har. Om man ønsker en slik løsning, er prisen fra omtrent 2.500 kroner.
Delvis boligstyling: Et litt mer omfattende alternativ er delvis boligstyling. Da blir møblene til eieren av boligen stående, men konsulenten tilsetter tepper, lamper, pyntegjenstander, planter og annet for å få den ønskede effekten. Her begynner gjerne prisene fra 7.000 kroner og opp til litt over 20.000, alt etter størrelse på boligen. Disse prisene inkluderer leietid for møblene i flere uker, slik at boligen kan fremstå lik på visning, som den gjør på bildene.
Full boligstyling: Den mest omfattende stylingspakken er det som kalles full boligstyling. Dette innebærer at boligen står tom og at stylisten har med alt som trengs for å innrede, både av møbler, småting, planter, tepper og gardiner, med mer. Her begynner prisene på omtrent 12.000 kroner og går opp til rundt 40.000 kroner, avhengig av boligens størrelse. Også her inkluderer prisene leietid for møblene.
Selv om meglere og erfaring tilsier at man får igjen de pengene man bruker på boligstyling når boligen selges, er det for mange ikke nødvendigvis mulig eller riktig å bruke opp mot 40.000 kroner på boligstyling. Man kan da få utført rimeligere alternativer, som delvis boligstyling eller veiledning, eller det aller rimeligste, som er å style boligen sin selv. Har man hatt en veiledningstime med en konsulent, eller søker inspirasjon på Instagram eller hos ulike interiørbloggere, vil dette være mulig å gjøre for mange.
Om man trenger nye elementer, enten pynteting, møbler eller planter, kan det være kostnadsbesparende enten å få låne det man trenger av venner og familie, eller ta en tur på Ikea eller en annen møbel- og interiørbutikk. Om man skal bruke penger på noe så er det smart å bruke det på detaljene som skiller seg ut på bildene, som puter, pledd, planter, krydder og slike ting.
Uansett om man skal style boligen sin selv, eller får tips og råd fra en interiørkonsulent, kan følgende momenter være en huskeliste over hva som er viktig å tenke på:
Meglere er ikke i tvil om at en god boligstyling både hever prisantydningen og salgssummen. Det er derfor mange har samarbeid med gode stylister.
For boligeier kan det være vanskelig både å vite hva som er smart å gjøre, med tanke på hvilket inntrykk man får av bildene som tas, og det kan være vanskelig å selv se hva som bør gjøres. Det kan derfor være smart å i det minste bruke en konsulent for å få tips og råd, og så heller etter dette se hvor mye man videre ønsker hjelp til eller velger å gjøre selv.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg