Har du vurdert å få en verdivurdering av boligen og lurer på hvor mye det koster å gjennomføre? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på verdivurdering, hva som er inkludert i prisen, hvordan du kan spare penger og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye for verdivurderingen.
En verdivurdering lages av en eiendomsmegler eller en takstmann som etter befaring estimerer verdien på en bolig. Det er vanlig å bruke verdivurderinger i forbindelse med boligsalg, arveoppgjør, forsikring og ved refinansiering av boliglån i bank. Normalt vil en takstmann lage en tilstandsrapport av boligen, mens eiendomsmegleren gjør verdivurderingen i form av e-takst. En e-takst er en bransjestandard som eiendomsmeglere bruker for verdivurderinger.
Først og fremst vil eiendomsmegleren gjennomføre en befaring av boligen din, men verdivurderingen er basert på mer enn bare befaringen. Eiendomsmegleren skaffer seg detaljert kunnskap om nærområdet og potensielle kjøpere, og ser hvordan dette påvirker prisen på boligen din. I tillegg bruker eiendomsmeglere statistiske beregninger som er basert på boligmarkedet både nasjonalt og i området der du bor. Megleren tar også inn i betraktning andre enkeltfaktorer som kan påvirke boligprisen i positiv eller negativ retning. Dette kan for eksempel være støy fra trafikk, tilgang til parkering, utsikt, solforhold eller avstand til butikker og kollektivtransport. Eiendomsmegleren gjør så en helhetlig vurdering av alle disse faktorene som resulterer i en verdivurdering.
Verdivurdering er ikke det samme som en prisantydning. Verdivurderingen utføres kun av eiendomsmegleren og den gjenspeiler kun meglerens ensidige vurdering av markedsverdien på boligen din. Prisantydningen skal imidlertid settes både basert på meglerens verdivurdering, men også hva du som selger ønsker for boligen. Prisantydningen skal ikke avvike for mye fra verdivurderingen, men du står selv fri til å avslå eller akseptere de budene som kommer. Prisantydningen bør derfor ikke settes lavere enn det du er villig til å selge boligen for.
Formelle verdivurderinger varierer noe i pris fra megler til megler, men prisen ligger normalt mellom 2500 og 5000 kroner.
Ofte vil det være mulig å få en uformell verdivurdering muntlig når du møter megleren for første gang. En slik vurdering er ikke like omfattende og vil kun være en pekepinn som du kan bruke til å vurdere omtrentlig hva som er realistisk sum å selge boligen for. Megleren vil også kunne gi deg råd om hva som kan øke verdien på boligen og hvilke tiltak du eventuelt bør sette i gang. En slik muntlig vurdering er imidlertid ikke tilstrekkelig dokumentasjon dersom du ønsker å bruke den i banken. Da kreves det en formell verdivurdering i e-takst. Hvis du velger et lokalt meglerfirma, kan du noen ganger få en rimeligere pris fordi det er kort reiseavstand for megler, og megleren har sannsynligvis forkunnskaper om boligprisene i nærområdet.
I tilfeller der eiendomsmegleren har bistått klienten tidligere, tilbys det noen ganger gratis verdivurdering som en ekstra tjeneste. Dette trenger ikke å være i forbindelse med boligsalg, men kan for eksempel være når du trenger en verdivurdering for å refinansiere lånet ditt. Noen meglerfirmaer tilbyr også gratis verdivurdering, men da gjerne med forbehold om at du selger gjennom deres firma hvis du bestemmer deg for å selge boligen din. Hvis markedet går dårlig, kan det også være mulig å finne meglerfirmaer som tilbyr gratis verdivurdering uten noen forbehold, så vær på utkikk.
Det er ikke lett vurdere riktig pris på en bolig, noe som illustreres av at ulike meglerfirmaer kommer til ulike resultater. Dette skyldes at de har forskjellige fremgangsmåter for å gjøre verdivurderinger. Derfor er det lurt å få verdivurderinger fra flere firmaer, slik at du får en mest mulig nøyaktig verdivurdering av din bolig. Hvis du har planer om å selge din nåværende bolig for så å kjøpe ny, bør du få meglere på befaring før du begynner å vurdere nye potensielle boliger. Når du får en verdivurdering på boligen din, blir det lettere å vite hvilket prisnivå du skal legge deg på i jakten på ny bolig.
Når en eiendomsmegler foretar en verdivurdering vil de blant annet spørre deg om areal, fellesgjeld, kommunale utgifter, felleskostnader, byggeår og oppussing. Hva som er inkludert i prisen for verdivurderingen varierer imidlertid fra megler til megler, og det er derfor lurt å forhøre deg om dette før du engasjerer en eiendomsmegler til å gjøre en verdivurdering av boligen din.
Dessuten tar eiendomsmeglere i bruk verdifull kunnskap og erfaring om markedet der du bor. Boligpriser avhenger av tilbud og etterspørsel. Meglere har svært god kjennskap til konkurransenivået på markedet og de har som regel god oversikt over hva potensielle kjøpere er villige til å bruke på bolig til ulike tider. Denne kunnskapen er svært viktig når en skal utarbeide verdivurderinger. Når megleren kommer på befaring, vil vedkommende allerede har god kjennskap til det lokale markedet og hva sammenlignbare boliger har blitt solgt for i samme område. Denne informasjonen får de fra omfattende databaser som inkluderer informasjon og prisstatistikk på boliger i ulike deler av landet.
Ikke nøl med å stille spørsmål til eiendomsmegleren. Ofte vil du kunne få nyttige tips til hva du kan gjøre for å øke prisen på boligen. Dette trenger ikke nødvendigvis være omfattende oppussingsprosjekter. Det kan også være små endringer som kan utgjøre en vesentlig forskjell for verdien av boligen. Se om meglerens verdivurdering samsvarer med dine forventninger. Hvis ikke, kan du vurdere om det er lønnsomt å gjøre endringer på boligen slik at den kan selges til økt pris.
For eiendommer finnes det forskjellige typer takster og de ulike takstene brukes til ulike formål. Nedenfor tar vi for oss forskjellige typer takster og formål med disse:
E-takst: Når en eiendomsmegler foretar en verdivurdering av bolig, er e-takst det eneste alternativet. E-takst kom i 2016 og ble en ny bransjestandard da finanstilsynet ønsket et bedre system fordi kravene til verdivurdering ikke var strenge nok før 2016. De nye kravene innebærer at meglere må forholde seg strengere til visse regler når de vurderer verdien av boligen din. E-takster brukes vanligvis til salg av bolig, hvis du skal stå som kausjonist og til refinansiering av lån.
Verdi- og lånetakst: For å få en verdi- og lånetakst, må en engasjere en sertifisert takstmann som foretar en teknisk gjennomgang av boligen og estimerer hvor mye den ville kostet å bygge. Til slutt trekker takstmannen fra eventuelle mangler og skader før vi så sitter igjen med verditaksten på boligen. Verditaksten danner igjen grunnlaget for en lånetakst. Denne typen takst er vanlig å bruke i forbindelse med samlivsbrudd og arveoppgjør.
Boligsalgsrapport: En takstmann utarbeider også boligsalgsrapporter. En boligsalgsrapport er mer omfattende enn en verditakst og koster gjerne litt mer. Boligsalgsrapporter er dessuten tilpasset boligsalg og vil derfor være mer aktuelle når en skal selge bolig. Denne rapporten gir utfyllende informasjon om boligens tekniske tilstand og vil være en nyttig informasjonskilde for potensielle boligkjøpere. Det er ikke påbudt å ha boligsalgsrapport når en skal selge bolig, men det er likevel vanlig, og potensielle kjøpere kan bli skeptiske dersom du ikke har boligsalgsrapport når du skal selge boligen.
Ved salg av bolig vil en gjerne holde kostnadene knyttet til salget til et minimum, slik at en sitter igjen med mest mulig penger etter salget. Samtidig er det ikke verd å spare for mye på eiendomsmegler dersom dette fører til at boligen blir solgt for billig. Det finnes imidlertid noen få ting du kan gjøre for å spare penger på verdivurderingen. For det første kan du få skattefradrag dersom verdivurderingen er utført for å refinansiere et lån. Skattefradrag gjelder dessuten alle utgifter man pådrar seg i forbindelse med refinansiering av lån. Disse postene er ikke automatisk utfylt i selvangivelsen, så du må selv passe på at du fyller inn informasjonen for å få skattefradrag.
En måte å unngå å tape penger på unødvendig, er å vente med eventuelle oppussingsprosjekter til etter at eiendomsmegler har vært på befaring. Ofte lønner det seg å pusse opp enkelte deler av boligen før salg, slik at du kan øke verdien på boligen, men det er ikke alle oppussingsprosjekter som er like lønnsomme når det gjelder verdi. Derfor bør du først la megleren komme på befaring for å vurdere boligens verdi slik boligen er nå. Deretter kan du spørre om nyttige tips knyttet til oppussing eller styling, som kan bidra til å øke verdien på boligen din.
Når du skal selge boligen vil du få mulighet til å velge en større meglerpakke hvor verdivurdering inngår. Ved å kjøpe verdivurderingen som en del av en større pakke vil det bli noe rimeligere, og du får dessuten en rekke andre tjenester med i pakken.
Et siste tips for å spare penger på verdivurdering er å finne en lokal eiendomsmegler. På den måten unngår du høy pris som følge av lang reisevei, og sjansen er dessuten stor for at en lokal eiendomsmegler allerede har god kjennskap til boligmarkedet i området der du bor.
Om det er verdt å kjøpe en verdivurdering kommer an på formålet med verdivurderingen. Det er flere grunner til at det kan være lurt. Dersom boligprisene har økt mye siden du kjøpte boligen, vil den sannsynligvis være verdt mer i dag. Derfor kan det være lurt å få en ny takst som kan gi en lavere rente fordi du med økt boligverdi vil ha større sikkerhet på lånet ditt. I tillegg er det slik at man må betale avdrag på lån dersom boliglånet er høyere enn 70% av verdien på boligen. Ved å foreta en ny verdivurdering, kan det godt hende du faller under denne grensen på 70%, og at du derfor kan unngå å betale avdrag. Noen velger også å bestille en verdivurdering for å frigjøre kausjonister. Dette forutsetter naturligvis at boligen har økt i verdi og at du har mindre gjeld.
Finner du en dyktig eiendomsmegler, er det også gode sjanser for at du kan få mer for boligen. Megleren kan gi gode anbefalinger knyttet til styling eller oppussing av bolig som fører til økt verdi, og på den måten kan verdivurderingen fort vise seg å bli en god investering. Du kan også unngå å tape penger unødvendig dersom du hadde planer om å gjøre tiltak som kanskje ikke påvirker boligens verdi i særlig stor grad. Her vil meglerens kunnskap og erfaring komme deg til gode.
Avslutningsvis er det viktig å være klar over at en verdivurdering ikke er en eksakt vitenskap. Verdivurdering er gjetting og meglere kan ta feil. Den reelle verdien på boligen kan være både høyere og lavere enn det eiendomsmegleren kommer frem til, men verdivurderinger er likevel kvalifisert gjetting, da de er basert på store mengder statistikk, kunnskap og erfaring.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg