Lurer du på hvor mye det koster å få utført takst på hus? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for taksering av hus, inkludert ulike alternativer og hvordan du kan spare penger. Er det verdt det? Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Takstmannen sin oppgave er å utføre takseringer. Taksering vil si å finne ut hvor mye noe er verdt, og vanligvis er dette i forbindelse med bolig, eiendom, hytte eller kjøretøy. Ved hjelp av skjemaer, kunnskaper og rutiner kan takstmannen si noe om tilstanden til for eksempel et hus, og dermed si hva det er verdt. "Takstmann" er egentlig et utdatert ord. I dag er det riktige navnet "bygningssakkyndig", men de fleste bruker ordet takstmann fremdeles. Vi har derfor valgt å bruke dette ordet i guiden.
Det kan være flere situasjoner der det er aktuelt med en taksering av hus. Noen av dem er kjøp og salg av hus, arveoppgjør, forsikringssaker, lån og refinansiering av lån. Et hus er gjerne større og vanskeligere å ha oversikt over enn en liten leilighet. Med hjelp av en god takstmann kan man være trygg på at husets tilstand blir godt dokumentert. Takstmannens tjenester har naturligvis en pris, og flere velger å få rimeligere hjelp av en megler når de selger hus. Likevel er det også flere faktorer enn pris man bør ta til betraktning når man overveier beslutninger i forbindelse med taksering av hus.
En sertifisert takstmann kan gjennomføre tre ulike boligtakster på huset ditt; verditakst, boligsalgsrapport og tilstandsrapport. Prisene på de ulike rapportene vil variere.
Verditakst er en verdivurdering av eiendommen, og dette er minstekravet for dokumentasjon ved salg av bolig. Denne taksten sier kun noe om verdien av boligen og lite om boligens tekniske tilstand. Rapporten er blant annet basert på boligens størrelse, beliggenhet, vedlikehold og bruksrettigheter. Prisen for en verditakst av et hus vil variere ut i fra hvor stort det er. Vanligvis ligger prisen på mellom 4.500 – 9.500 kroner.
Boligsalgsrapport er en mer omfattende rapport enn verditaksten. Denne er basert på en detaljert sjekkliste med særlig vekt på relevante forhold ved eierskifte og ved salg av bolig. I forbindelse med denne rapporten vurderes behovet for vedlikehold, reparasjoner og fornyelse, og våtrom, kjeller og kjøkken er inkludert. Rapporten inkluderer en forenklet lovlighetsvurdering og en enkel vurdering av elektrisk anlegg og det branntekniske. En boligsalgsrapport vil normalt sett koste mellom 10.000 – 20.000 kroner for et hus. Prisen kan derimot øke om det er snakk om et svært stort hus, for eksempel med et areal på over 300 kvadratmeter.
Tilstandsrapport er den mest detaljerte av de tre rapportene. Dette er basert på en grundig kontroll av boligen, der takstmannen leter etter blant annet fukt med måleapparater, sjekker takdekket og det utvendige panelet på boligen. Denne rapporten inkluderer blant annet sjekk etter vannskader og mye mer. Prisen for å få utført en tilstandsrapport av huset ditt vil ligge på mellom 8.000 – 15.000 kroner. En høyere pris kan forekomme om det er snakk om store arealer.
Tilleggskostnader kan forekomme ved siden av prisen for selve rapporten. Det koster blant annet ekstra for innhenting av nødvendig dokumentasjon, arealoppmåling, befaring av ekstra boenheter (leilighet/hybel), kjøre- og reisevei og lignende tjenester.
Det kan være utfordrende som forbruker å få oversikt over de ulike prisene på takstmenn som finnes der ute. De fleste aktører har offentlig tilgjengelige prislister, men disse følger ikke nødvendigvis en felles standard. Derfor er det også ofte variasjon i hva som er inkludert i de ulike tilbudene fra forskjellige takstmenn. Dette kan gjøre det vanskelig for deg å få et realistisk bilde av hva takstmannens tjenester vil koste og hva som er inkludert i prisen.
For å få en bedre oversikt over hvor mye du må ut med for takseringstjenesten, kan en god idé være å sette opp et budsjett. På den måten blir det enklere å få kontroll over de kostnadene som følger med tjenesten. I mange tilfeller vil det være ulike faktorer som krever tilleggsbetaling, og disse er det viktig å få med. Har boligen din en hybel eller kryploft? Eller tar takstmannen ekstra kostnader for å kjøre langt? Vi anbefaler deg å lage et detaljert budsjett slik at du får oversikt over det totale kostnadsbildet.
De senere årene har verktøyet e-takst (elektronisk takst) blitt en bransjestandard for meglere. Denne bruker statistiske data for å gi boligen en verdi ut i fra blant annet standard, beliggenhet og salgspris for tilsvarende boliger i nærområdet. Dette nye verktøyet skal, i samarbeid med meglerens erfaring og kunnskap om markedet, føre fram til en verdivurdering som har mindre rom for å være basert på meglerens skjønn.
Ved salg av et hus er verditaksten et minimumskrav. Det er ofte at eiendomsmeglere tilbyr seg å utføre denne kostnadsfritt, men da knytter man seg til å selge ved hjelp av det aktuelle firmaet. Megleren har gjerne svært god kontroll over markedssituasjonen, mens takstmannen har en høyere kompetanse rundt boligens tekniske tilstand. Det er viktig å være oppmerksom på at en gratis verdivurdering ikke trenger å bety det samme som e-takst. E-taksten vil, i motsetning til en uformell verdivurdering, være gyldig dokumentasjon i banken hvis du skal refinansiere lån.
En verdivurdering eller en e-takst regnes som en overfladisk vurdering som ikke går særlig i dybden på den tekniske tilstanden til huset. Manglende informasjon om husets tilstand kan føre til konflikter rundt boligsalget. Det er derfor en stadig økende oppfatning i meglerbransjen om at boligsalgsrapport bør bli obligatorisk i forbindelse med salg av bolig. På den måten kan man kombinere meglerens kunnskap om markedet og takstmannens tekniske kompetanse, slik at man kan være sikker på en realistisk takst av boligen.
Takstmannen er en nøytral part i boligsalget og vil ikke tjene mer selv om boligprisen skulle bli høy. Derfor har gjerne både kjøper og selger mer tillit til takstmannen. Dette er enda en grunn til å inkludere en sertifisert takstmann i boligsalgsprosessen.
For å gjøre jobben til en takstmann mindre omfattende vil det hjelpe å selv innhente nødvendig dokumentasjon. Dette innebærer kjøpekontrakt, skjøte, brukstillatelse, kommunale avgifter, forsikringsbevis, ligningsverdi, målebrev, tegninger for plan og fasade, situasjonskart og dokumentasjon på eventuell oppussing gjort av fagfolk. Ved å selv bidra med disse opplysningene sparer du takstmannen for mye dyrebar tid. En takstmann har vanligvis en timespris på over tusen kroner, så her vil man kunne spare mye.
Dersom man har fått utført verditakst på huset, vil man kunne få fradrag på skatten i forbindelse med refinansiering av boliglån. Dette må man selv sørge for å fylle ut i selvangivelsen under posten for gjeldsrenter. Husk å inkludere navnet på takstmannen og firmaet.
Når man skal få huset sitt taksert, kan et råd for å spare penger være å hente inn flere tilbud. Dette kan man for eksempel gjøre med hjelp fra en anbudstjeneste. Når man får flere tilbud vil man kunne sammenligne prisene og hva som er inkludert i tjenesten. Det kan være elementer som er inkludert hos en aktør, som ikke er det hos en annen. Hos noen vil reisevei være inkludert, imens andre kan ta ekstra betalt for å reise til nabokommunen. Slik sett kan valg av en lokal takstmann gi mindre kjøreutgifter samtidig som du sikrer deg god kompetanse om lokalmiljøet.
Selv om det ikke er et krav om boligsalgsrapport ved salg av hus, vil denne likevel etablere trygghet hos både kjøper og selger. Med kun en overfladisk verditakst kan det fort oppstå konflikter og potensielle erstatningskrav knyttet til salget. Derfor kan det ofte lønne seg å investere i en mer omfattende rapport som fremmer detaljert informasjon om huset ditt. De ekstra kronene for en boligsalgsrapport vil fort bli spart inn om det hindrer en potensiell konflikt rundt salget.
I forbindelse med taksering av hus, er det flere som velger å benytte seg av meglerens E-takst. Dette er ofte inkludert i meglertilbudet og kommer derfor ikke som en tilleggskostnad ved siden av meglertjenesten. Denne formen for verdivurdering går derimot ikke i dybden, og sier lite om tilstanden til huset. I etterkant av et salg kan du bli stilt til ansvar for feil du i utgangspunktet ikke visste om da du solgte boligen.
Tilstandsrapporten er den mest omfattende av de tre nevnte rapportene. Den blir også hyppig brukt i forsikringssaker og vil være et godt alternativ når man ikke får nyss i hva som er galt med hjelp av andre rapporter. Etter endringer i avhendingsloven trådte i kraft i januar 2022, har det blitt enda mer relevant med tilstandsrapport. Endringene stilte skjerpede krav til selgers opplysningsplikt, og en tilstandsrapport hjelper både selger og kjøper med å avdekke alle potensielle feil og mangler.
Boligsalgsrapporten er spesielt laget for en salgssituasjon, og inneholder blant annet verdisetting og tilstandsrapport. Fordelen med denne er at det er et standarddokument som er likt hos de ulike takstmennene. Slik sett blir det lettere for boligkjøpere å vurdere forskjellige hus opp mot hverandre. Rapporten er detaljert og fokuserer på selve tilstanden til huset. Det vil derfor fungere som en trygghet for både kjøper og selger.
En takst av hus vil alltid telle positivt. Jo mer informasjon man har om husets tilstand, jo bedre. Hvor omfattende taksering du trenger vil variere ut i fra formålet med takseringen, men også hva du verdsetter. En mer omfattende rapport er dyrere, og du må derfor også ta hensyn til din økonomiske situasjon i forbindelse med taksering av hus.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg