Lurer du på hva det koster å selge boligen din? Vi forteller deg alt du trenger å vite om priser på salg av bolig, inkludert markedsføringskostnader, visningsgebyrer, salgsoppgaver og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye når du skal selge boligen din.
Når du skal selge boligen din, kan du velge å selge den med hjelp fra en eiendomsmegler, eller du kan selge den selv. Prisen på boligsalget vil i stor grad avhenge av dette valget. Selv om det er mulig å spare penger på å selge boligen selv, er det en omfattende jobb og det er store verdier på spill. Dette fører til at mange foretrekker å la fagfolk gjøre jobben for seg. Hvis du velger å bruke en eiendomsmegler, vil du kunne faktureres etter to ulike modeller. Enten etter timepris eller provisjon av salgssummen. Hvor mange timer som kreves og hvor høy salgssummen blir vil variere fra det ene boligsalget til det andre og det er derfor vanskelig å gi en konkret sum uten å kjenne til detaljene i ditt spesifikke tilfelle. Dette får du først når du tar kontakt med ulike meglerfirmaer. I tillegg til timepris eller provisjon, kommer også andre kostnader på nødvendige tjenester som samles i det som kalles en meglerpakke.
Pris er en av de viktigste faktorene når vi velger eiendomsmegler. Likevel er det ikke den eneste faktoren av betydning. Like viktig er det at eiendomsmegleren har høy kompetanse, rikelig med erfaring og at megleren gir deg den tryggheten du trenger i denne viktige prosessen. Derfor bør du huske å vurdere flere faktorer i et helhetsbilde når du velger eiendomsmegler for salg av din bolig.
Prisen på boligsalg vil variere fra det ene salget til det andre og det er derfor vanskelig å si nøyaktig hvor mye det vil koste å selge din bolig. Likevel får vi en pekepinn ved å se på gjennomsnittspriser, variasjoner og de ulike utgiftspostene som følger med et boligsalg.
Som et utgangspunkt bør vi derfor først se på meglernes timepriser og provisjoner. Om megleren fakturerer deg timepris eller provisjon av salgssum kan variere og dette finner du ut av når du kommer i kontakt med eiendomsmegleren. En vanlig timepris hos eiendomsmeglere ligger rundt 1700 til 2000 kroner. Dersom megleren fakturerer provisjon av salgssum, må du regne med at provisjonen kan ligge på alt mellom 1 til 3,6%. Om prisene på ditt boligsalg ender opp i det øvre eller nedre sjiktet kommer an på hvor mye jobb det er å selge boligen, hvordan du velger å markedsføre boligen, hvilken prisklasse den tilhører, samt hva slags boligtype du har.
Vanligvis tilbyr eiendomsmeglere meglerpakker ved salg av bolig og disse meglerpakkene inkluderer flere typer utgifter. Ved å ta i bruk slike pakker blir det enklere å holde oversikten over alle utgiftene som følger med. Meglerfirmaer bruker ofte forskjellige navn og kategoriserer ulike tjenester ulikt. Derfor er det viktig å be om et presist prisoverslag når du kontakter meglerfirmaer.
Nedenfor finner du en oversikt over de vanligste utgiftspostene ved boligsalg, samt noen av de vanligste tilleggstjenestene:
Verdivurdering: Verdivurderingen, også kalt e-takst, er en grunnleggende del av meglerpakken og koster som regel rundt 2500 kroner eller mer.
Tilstandsrapport: Tilstandsrapporten hentes inn fra en ekstern takstmann og prisen på den pleier å ligge fra 7.000 kroner og opptil 25.000 kroner, avhengig av beliggenhet, boligtype og størrelse på boligen.
Garantipremie: Garantipremien er et gebyr meglere tar for å garantere overfor banken at megleren får fortrinnsrett på panten i boligen ved boligsalget. Kalles også inneståelseserklæring.
Kostnader til markedsføring: Denne utgiftsposten kan i stor grad tilpasses dine egne ønsker og behov, men inkluderer vanligvis annonsering på Finn og eventuelt andre steder, plakater på meglerkontoret og utenfor boligen, samt trykte salgsprospekter. Prisen på markedsføringer ligger gjerne mellom 15.000 og 30.000 kroner.
Fotografering: Dette er som regel inkludert i kostnadene til markedsføring, men ofte er det ønskelig med utvidet fotografering, noe som kan føre til ekstrakostnader.
Boligstyling: Ofte lønner det seg å style opp boligen før salg. Her kan du få nyttige tips fra eiendomsmegleren som eventuelt kan sette deg i kontakt med stylister som kan hjelpe deg.
Salgsoppgave: Salgsoppgaven inkluderes ofte i oppstartsgebyret eller markedsføringskostnader, men noen ganger står det oppført som et eget punkt
Innhenting av informasjon fra forretningsfører: Eiendomsmegleren må hente inn informasjon fra forretningsfører hvis boligen er en del av et borettslag eller et sameie. Dette koster vanligvis mellom 2000 og 5000 kroner.
Avklaring vedrørende forkjøpsrett: I borettslag har som regel andre andelseiere forkjøpsrett og megleren vil da måtte hente inn informasjon om forkjøpsretten. Dette koster rundt 7000 kroner.
Visningsgebyr: For hver visning megler holder, betaler du rundt 2500-4000 kroner
Administrasjonsgebyr: Noen ganger dukker dette gebyret opp i prisoversikten. Spør megleren hva posten inkluderer hvis du ser den i ditt prisoverslag.
Provisjon: Provisjon kan varierer mellom 1 og 3,6% av salgssummen. Meglere har dessuten en minimumsprovisjon på mellom 35.000 og 45.000 kroner.
Forsikring: Prisen på boligselgerforsikring avhenger av ulike vilkår. Forhør deg med eiendomsmegler.
Tinglysing og innhenting av informasjon: Når du selger boligen, må det hentes inn forskjellige dokumenter og tinglysninger. Til dette går det som regel med 3000 til 8000 kroner i utgifter til offentlige instanser.
Oppgjør: Oppgjøret inkluderer overføringen av salgssum, sletting av heftelser på eiendom, og tinglysning av eierskiftet. Dette kommer vanligvis på rundt 6000 kroner.
Ved å velge en meglerpakke slipper du å tenke på eventuelle uforutsette utgifter og vil du få en fullstendig oversikt over alle kostnadene. Enkeltsummen på en meglerpakke kan ofte oppleves noe høy, da den inkluderer alle utgifter for hele boligsalget, men megleren vil også kunne tilpasse pakken til ditt budsjett.
Alternativt kan du velge å selge boligen din selv uten bistand fra en eiendomsmegler. Noen velger også å gjøre deler av jobben selv. Hvis du vurderer dette, anbefales det imidlertid å sette opp et detaljert budsjett slik at du har kontroll på utgiftene underveis i prosessen. I tillegg er det lurt å få en fagperson til å se om budsjettet du setter opp er realistisk.
Det er fullt mulig å selge boligen sin uten å engasjere en eiendomsmegler, men det krever at du gjør en grundig jobb og unngår feil som fører til at boligsalget blir like kostbart, eller i verste fall enda mer kostbart, enn hva du sparer på meglerutgiften. I følge forbrukerrådet, kan man i gjennomsnitt spare rundt 80.000 kroner på å selge boligen selv. Ved å gjennomføre salget selv, slipper du å betale for meglerprovisjonen, markedsføringspakke, visningsgebyr og oppstartsgebyr. Likevel er det enkelte utgifter som følger med enten du engasjerer megler eller ikke. Dette inkluderer forsikring, tilstandsrapport, verdivurdering, oppgjørstjeneste, kjøpekontrakt og innhenting av dokumenter. Selv om du ikke betaler for meglerens markedsføringspakke, må du likevel betale for annonsering på nettsteder, fotografering og andre utgifter som dukker opp når en skal markedsføre.
Et annet alternativ er å bruke firmaer som tilbyr støtte i prosessen med å selge bolig. Slike firmaer kan bistå deg i prosessen og gi deg gode råd underveis, selv om du også gjør en del jobben selv. Slike tjenester ender vanligvis opp med å koste rundt 40.000 kroner, noe som er rimeligere enn prisen du betaler for en meglerpakke.
Hvis du skal selge boligen selv, må du sette av god tid til å ta deg av det praktiske. Blant annet må du selv markedsføre boligen, gjøre den klar til visning og ordne med fotografering. Dessuten må du lage boligannonse selv. Når en skal lage boligannonse selv, er det lurt å ta i bruk maler som kan gjøre denne jobben lettere. Når du har lagd boligannonse og gjort jobben med markedsføring, må du holde budrunde. Her anbefales det å lese deg opp for å få gode råd og tips til hvordan å gjøre dette på en god måte.
Når en selger bolig er det dessuten flere lover og forskrifter som skal følges og du vil selv være ansvarlig for at du gjennomfører boligsalget i henhold til disse. Blant annet innebærer dette at du er ansvarlig for å gi korrekte opplysninger til potensielle kjøpere, og at du som selger vil være ansvarlig etter avhendingsloven for at opplysningene som kjøper får i salgsdokumentasjonen ikke er mangelfulle eller uriktige. Selger du selv, anbefales det at du i det minste får fagfolk til å se over og kontrollere salgsoppgaven. Etter endringene i avhendingsloven som trådte i kraft i januar 2022 ble det spesielt viktig for selger å komme med alle relevante opplysninger om boligen. Før 2022 kunne en bolig selges "som den er" og det måtte vesentlige feil og mangler til for at en kjøper kunne klage. Etter endringene skal det mindre til, og udokumenterte feil og mangler som overstiger 10.000 kroner kan selger blir erstatningsansvarlig for.
Det kan være kostbart å selge bolig, men heldigvis finnes det måter å spare penger på. Nedenfor har vi samlet noen gode råd og tips til hvordan du kan spare penger på boligsalget:
Gjøre noe av jobben selv: Hvis du føler deg komfortabel med å gjøre deler av jobben selv, for eksempel markedsføringen, kan dette avtales med megler.
Bruk meglertjeneste fra banken din: Ofte oppnår en bedre tilbud på meglertjenester i sin egen bank.
Finn en lokal megler: Lokale megler har god kjennskap til markedet i området, og du slipper å betale reiseutgifter.
Gjør verdivurdering selv: Med god research kan du gjøre denne jobben selv, men priser du boligen feil, kan det bli kostbart.
Bli medlem av boligbyggelag: Medlemmer i boligbyggelag har ofte tilgang på gode rabatter hos meglere.
Forhold deg til én megler: Skal du bruke megler, lønner det seg å sette av hele oppdraget til én megler.
Sammenligne priser: Hent inn tilbud fra flere meglere og se hvem som gir deg den beste prisen. På den måten konkurrerer meglerne om deg.
Dersom du selv skal gjøre verdivurdering av boligen din, kan du ta i bruk nyttige tjenester online som kan hjelpe deg med å prise boligen riktig. Blant annet er det lurt å undersøke prisnivået for boliger i nabolaget ditt. Ulike nettsteder har databaser hvor du kan søke i eiendomsoverdragelser. Vær imidlertid oppmerksom på at det kan være ulike forhold ved boligene i nabolaget som gjør at prisene for disse er enten lavere eller høyere enn hva du kan få for din bolig. Dessuten kan boligene i databasen være solgt for flere år siden, da markedet kanskje ikke var sammenlignbart med i dag. Derfor kan ikke slike tjenester erstatte verdivurderingen fra en megler, men de kan gi deg en pekepinn.
For å unngå uforutsette utgifter, anbefales det at du ber megleren oppgi alle kostnadene i pristilbudet du henter inn og ikke bare meglerprovisjonen. Ofte velger megleren å inkludere forskjellige utgifter i meglerprovisjonen og da vil du ikke ha mulighet til å se prisen på de ulike postene. For å kunne gjøre gode sammenligninger av pristilbud, trenger du en fullstendig oversikt over alle kostnader.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg