Lurer du på hva en boligkjøperforsikring koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på boligkjøperforsikring, inkludert hva det koster, hva som er inkludert i prisen, alternativer, hvordan du skal spare penger, om det er verdt pengene og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye.
Drømmeboligen er ikke alltid slik den ser ut ved første, eller til og med andre øyekast. Etter overtakelse er det ikke helt uvanlig at det dukker opp feil og mangler du ikke kjente til, og selv erfarne boligkjøpere kan ende opp med å kjøpe katta i sekken. Det er nemlig ikke alltid at alle feil og mangler fanges opp av fagfolk som utarbeider tilstandsrapporten, så selv om du leser alle dokumenter nøye og samvittighetsfullt, vil du aldri være helt sikret. Som privatperson kan det i tillegg være tungt og vanskelig å stå alene mot selger, som ofte har et eget forsikringsselskap i ryggen.
Hovedfunksjonen til en boligkjøperforsikring er å dekke saksomkostningene dine dersom du ender opp med å gå til sak mot selger eller selgers forsikringsselskap. I tillegg vil du få juridisk bistand under hele prosessen, slik du kan få råd om hvorvidt du har en berettiget klage eller sterk sak. Boligkjøperforsikringen sikrer deg ikke erstatning, men dekker altså saksomkostningene uansett om du vinner eller taper saken. I tillegg kan den dekke eventuelle rapporter som må hentes inn i forbindelse med å dokumentere skader eller utgifter.
Selv om mange har lignende forsikringer via innbo- og boligforsikring, er det viktig å være klar over at disse ofte har helt andre vilkår. Ofte har de både en egenandel som må betales og begrensinger for hvor store summer du kan få dekket. Med boligkjøperforsikring slipper du egenandel, og taket for hvor mye du kan få dekket er ofte satt svært høyt eller er ikke-eksisterende. Dessuten er du sikret advokathjelp fra en advokat som er spesialist på området, og du vil dermed få raskt svar på om du har grunnlag for å gå til sak mot selger eller ikke.
Det kan være greit å være klar over at det 1. januar 2022 trådte i kraft endringer i avhendingsloven, som gjør at mye av ansvaret som tidligere lå hos kjøper, ble forflyttet til selger. Etter de nye reglene kan kjøperen kreve erstatning for en mangel ved en brukt bolig dersom den overstiger 10.000 kroner. Før 2022 har lovverket vært slik at en bolig kunne selges «som den er», noe som innebar at den måtte være i vesentlig dårligere stand enn det kjøperen hadde grunn til å forvente, dersom han kunne kreve erstatning. Dermed har de som skal selge bolig et større ansvar for det som måtte være av eventuelle skjulte feil og mangler ved boligen. Når det er sagt, må man ha realistiske forventninger til eldre boliger.
Når du betaler for boligkjøperforsikring betaler du en engangssum, basert hvilken type bolig du kjøper. Rent generelt kan vi si at prisen for boligkjøperforsikring ligger på mellom 4.000 og 15.000 kroner.
Selv om boligkjøperforsikringen garanterer deg juridisk bistand i form av advokathjelp, er du avhengig av at denne advokaten mener at kravet ditt er noe som burde forfølges. Hvis advokaten og forsikringsselskapet mener at du ikke har en sterk sak, kan de velge å ikke forfølge kravet, uavhengig av hva du måtte mene om saken. I noen tilfeller vil forsikringsselskapet dekke utgiftene til en ekstern advokat, men det krever for det første at forsikringsselskapet ikke har avvist saken først, og for det andre at du faktisk vinner rettssaken.
Hvis du mener at forsikringsselskapet har gjort feil i å avvise saken din, har du mulighet til å klage både til Finansklagenemnda og en annen ekstern klagenemnd.
Vanligvis vil boligkjøperforsikringen gjelde for fem år etter overtakelsen, og i enkelte tilfeller fornyes kontrakten hvert år. Følgende ting dekkes av forsikringen:
Teknisk bistand dersom du må dokumentere kravet om prisavslag eller erstatning. Her ligger den øvre grensen på 30 - 40.000 kroner til sammen for alle fem årene, og øvrige kostnader må du dermed betale selv. Både tekniske undersøkelser gjort av fagfolk og eventuelt ny taksering ved hjelp av takstmann kan være nødvendige utgifter.
Advokatbistand fra advokat med lang erfaring innenfor konflikter knyttet til kjøp og salg av bolig. Her får du hjelp til å avgjøre om saken din skal tas videre, og advokaten vil hjelpe deg gjennom hele prosessen, og det er ofte ingen øvre grense for hvor mange timer du får til rådighet med advokat.
Saksomkostninger dersom advokaten fra forsikringsselskapet har rådet deg til å gå til sak mot selger eller selgers forsikringsselskap. Dette gjelder enten du vinner eller taper saken, så du har ingenting å tape personlig på å gå til sak dersom advokaten anbefaler dette.
Du burde alltid lese vilkårene nøye for å få en oversikt over hva forsikringen dekker, da vilkårene kan variere litt fra selskap til selskap. For eksempel kan det være at utbedringskostnadene må utgjøre en viss del av kjøpesummen for at forsikringen skal gjelde, og det er som oftest også unntak for boligkjøp gjort innad i familien. For landbrukseiendom gjelder også egne bestemmelser, da forsikringen bare gjelder bygninger som er solgt til boligformål.
Det finnes flere boligforsikringer som inkluderer rettshjelp, og det er ikke umulig at dette er tilstrekkelig for ditt bruk. Når man kjøper bolig, er det store verdier som går ut av konto, og det er lett å tenke at 10.000 kroner er en liten sum å betale for en forsikring. Men hvis du allerede er dekket via andre forsikringer, eller boligkjøperforsikringen ikke gir deg den hjelpen du tror du kommer til å trenge, kan pengene like gjerne regnes som tapt med det samme.
Selv om andre forsikringer kan dekke mye av det samme som en boligkjøperforsikring, er det enkelte forskjeller som er kan være viktigere enn andre. De vanlige forsikringene dine vil for eksempel kreve en viss egenandel, i tillegg til at det er klare begrensinger for hvor store summer du kan få dekket. Dette spiller ikke så veldig stor rolle for de fleste av oss, men når du først får bruk for forsikringen, kan det være fint å vite at alt det økonomiske kommer til å bli tatt hånd om. Den største ulempen med vanlige forsikringer er kanskje at de som oftest ikke dekker motpartens saksomkostninger dersom du taper i retten. Med boligkjøperforsikring slipper du å tenke på motpartens saksomkostninger så lenge advokaten fra forsikringsselskapet har gitt klarsignal til å ta saken videre.
Husk også at dersom du kjøper nybygg fra en entreprenør så kan du ikke tegne boligkjøperforsikring. Det er ikke dermed sagt at du ikke trenger forsikring. Vi vil uansett anbefale at du har en boligforsikring med rettshjelp inkludert, siden du på ingen måte er garantert å ikke havne i konflikt med selger bare fordi selger er en fagperson. Når du kjøper ny bolig direkte fra utbygger er du sikret visse garantier gjennom Bustadoppføringsloven. Det samme gjelder dersom du kjøper en bolig som er renovert såpass omfattende at den nærmest kunne vært ny.
I motsetning til boligselgerforsikring, som kan være utfordrende å få dersom man ikke går via advokat eller megler, er boligkjøperforsikring noe du har anledning til å tegne privat. Det vil si at du har mulighet til å sammenligne priser mellom ulike forsikringsselskaper, slik at du kan velge det tilbudet som passer deg best. Når du sammenligner de ulike tilbyderne er det viktig at du ikke bare ser på prisen, men også leser gjennom vilkårene slik at du vet hva forsikringen faktisk dekker.
Det er ikke umulig at du kan forhandle om prisen dersom du for eksempel har en tilstandsrapport som kan dokumentere at boligen har høy teknisk og vedlikeholdsmessig standard. Tilsvarende kan du muligens få en bedre pris dersom du allerede har et godt og lojalt kundeforhold hos et forsikringsselskap eller en bank.
Det positive med boligkjøperforsikring er at du vet at du stiller sterkere i møte med selger og forsikringsselskapet dersom det skulle oppstå problemer. Som privatperson har man ofte lite å stille opp med dersom forsikringsselskapet setter seg på bakbena, og i dag er de aller fleste som selger bolig representert av advokater fra et forsikringsselskap. Dessuten er det utvilsomt en stor trygghet i det å vite at alle kostnadene dine blir dekket dersom du blir rådet til å ta saken til retten.
På en annen side er det også slik at de aller fleste ikke får bruk for boligkjøperforsikringen. Du er uansett allerede beskyttet av avhendingsloven når du kjøper bolig, i tillegg til at andre forsikringer du har i de fleste tilfeller dekker fri rettshjelp frem til et visst punkt. Dessuten garanterer ikke forsikringen at du faktisk får pengene utbetalt, selv om du vinner i retten.
Selv om du får opplyst at selger har boligselgerforsikring så betyr altså ikke dette at du er nødt til å ha en boligkjøperforsikring. Mange boligkjøpere tegner forsikring helt uten å vite hva det innebærer, bare for å være på den sikre siden. Men for alt du vet er du allerede godt forsikret på andre måter, og du får ikke mer utbetalt selv om du har tegnet boligkjøperforsikring enn du ville gjort ellers.
Om utgiftene til boligkjøperforsikringen er verdt det, er rett og slett en avveining du må ta selv, basert på dine egne økonomiske forutsetninger og andre forsikringer du har som gjelder innbo og bolig.
Finn de beste eiendomsmeglerne til salg av bolig, verdivurdering eller takst.
Gjør smarte meglervalg