Vil du vite mer om overtakelsesprotokoll ved salg og kjøp av bolig? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om utfylling av overtakelsesprotokoll, gjeldende lovverk, viktige ting å huske på og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
En overtakelsesprotokoll eller overtakelseserklæring, er et dokument som kjøper og selger, eller entreprenør og kjøper av en bolig fyller ut og signerer ved overtakelse. Overtakelsesprotokollen er viktig dokumentasjon på at overtakelsen er gjennomført og at begge parter er involvert og innforstått med eventuelle detaljer rundt boligen og kjøpet. I protokollen fyller man inn viktige detaljer rundt overtakelsen som for eksempel avtaler, anmerkninger eller utvask.
Man er ikke pålagt å benytte seg av overtakelsesprotokoll ved salg og kjøp av brukt bolig, men det anbefales både av eiendomsmeglere og de fleste jurister. Som regel får man en overtakelsesprotokoll av aktuell eiendomsmegler som kjøper og selger kan fylle ut. Den er gjerne elektronisk eller en utskrift.
Ved kjøp og salg av nybygg er man pålagt å fylle ut en overtakelsesprotokoll. Kjøper, selger og eventuelt en aktuell eiendomsmegler møtes gjerne i boligen som skal overtas, og sammen går man gjennom boligen mens man fyller ut protokollen. Det er først og fremst eventuelle feil og mangler ved boligen som er viktig å avdekke og føre inn i protokollen.
Man er som nevnt ikke pålagt å fylle ut en overtakelsesprotokoll ved overtakelse av brukt bolig, men det er ofte anbefalt. Når det gjelder nybygg er det krav om utfylling av overtakelsesprotokoll i følge bustadsoppføringslova. Ved salg av brukte boliger gjelder lovverket i avhendingsloven. Overtakelsesprotokoll er kanskje først og fremst viktig for kjøper og megler. Det gir kjøper et dokument som veier tung ved for eksempel reklamasjon eller avtale om utbedring av eventuelle feil og mangler. For selger er det også praktisk å ha fylt ut protokollen, men det er som nevnt ikke noe man er pålagt. Hvis man velger å bruke overtakelsesprotokoll, er det viktig at begge parter er nøye på, og klar over hva de underskriver. Dokumentet kan veie tungt i en eventuell reklamasjonssak.
Overtakelsesprotokollen fylles som regel ut den dagen man formelt overtar boligen. Kjøper, selger og eventuelt en aktuell eiendomsmegler møtes gjerne i boligen som skal overtas, og sammen går man gjennom boligen mens man fyller ut protokollen. Ofte skjer overtakelsen uten megler tilstede.
Det er viktig å være nøye når man går over boligen og fyller ut protokollen. Eventuelle feil og mangler ved boligen er viktig å avdekke ved overtakelse. Det kan bli både krevende og kostbart for kjøper dersom man ikke har vært nøye ved overtakelse av bolig. Når det er sagt, så skal alle relevante feil og mangler fremgå av salgsoppgaven eller tilstandsrapporten som kjøper skal ha satt seg inn i på forhånd. Det skal derfor ikke være nødvendig å ta en "skikkelig gjennomgang" av boligen, slik mange kanskje tror. Det som derimot er greit å sjekke grundig, er om hele boligen er skikkelig rengjort, at rot og søppel er fjernet fra garasje, boder og hage, og at eventuelle hvitevarer som følger med fungerer og er rengjort. Det nytter nemlig ikke å klage på dette etter at overtakelsesprotokollen er signert.
Det er lurt å støtte seg til eiendomsmegleren i forkant, som både har kunnskap og erfaring rundt denne prosessen. Et tips er også å ha med en fagperson eller bekjent som har erfaring med å se etter feil og mangler ved boliger. Boligen skal enkelt og greit være slik det er avtalt i kjøpekontrakten som ble skrevet under på kontraktsmøtet i forkant av overtakelsen.
Protokollen inneholder gjerne:
Ved kjøp av ny bolig er man som nevnt pålagt å fylle ut en overtakelsesprotokoll. Innholdet er gjerne det samme som ved kjøp av brukt bolig. Ved nybygg er det også vanlig at entreprenøren gjennomfører en overtakelsesforretning en god stund i forkant av innflyttingsdatoen. Man gjør da en befaring med en representant fra entreprenøren. På denne befaringen er hovedfokuset å avdekke eventuelle feil og mangler ved boligen som deretter føres inn i overtakelsesprotokollen.
Overtakelsesprotokoll: Et dokument som kjøper og selger av en bolig fyller ut og signerer ved overtakelse. Protokollen er obligatorisk ved kjøp og salg av nybygg, og anbefalt ved kjøp og salg av brukt bolig.
Overtakelseserklæring: Et annet ord for overtakelsesprotokoll.
Overtakelsesforretning: Overtakelsesforretning er prosessen som skjer den dagen man overtar en bolig.
Anmerkninger: Eventuelle feil og mangler ved boligen som man bør ha med i overtakelsesprotokollen. Det kan være alt fra mangelfull rengjøring, til større feil man oppdager når man befarer boligen på overtakelsesdagen.
Bustadsoppføringslova: Norsk lov fra 1997 som regulerer byggekontrakter på nybygg. Full tittel er: “Lov om avtalar med forbrukar om oppføring av ny bustad m.m.”
Avhendingsloven: Det norske lovverket man må forholde seg til ved kjøp og salg av bruktbolig. Det kan være greit å være klar over at det trådte i kraft endringer i avhendingsloven 1. januar 2022, som blant annet innebar skjerpet opplysningsplikt fra selgers side og som også førte til at det ble krav om mer detaljerte tilstandsrapporter.
Det er viktig å være bevisst hva man godtar når man signerer en overtakelsesprotokoll ved salg av brukt bolig. Formuleringer som at boligen er “gjennomgått og overtatt i kontraktsmessig stand” eller at man krysser av for at det ikke er mangler, er vanlig i overtakelsesprotokoller du får fra megler. Vit at dersom du skriver under på dette så fraskriver megleren seg sitt ansvar ved en eventuell reklamasjonssak. Som kjøper og selger kan man selv velge innhold i protokollen, eller velge den helt bort dersom man tenker at det er tryggest. Man kan for eksempel også kun bruke en protokoll som inneholder detaljer rundt rengjøring, nøkler og målinger. Innholdet i protokollen bestemmer kjøper, selger og eiendomsmegler.
Hvis man velger å bruke en overtakelsesprotokoll, er det viktig at man har et bevisst forhold til hva protokollen inneholder, og at man er godt forberedt og nøye ved overtakelsen og signeringen. Noen velger å ha med seg den involverte eiendomsmegleren, men mange velger å ikke ha det. Det skal heller ikke være nødvendig å ha med megler på dette.
Overtakelsesprotokollen er en viktig dokumentasjon av selve overtakelsen. Ta deg god tid til å velge innhold, fyll den ut nøye og skriv tydelig. Hvis du mener at det er forhold som avviker fra det som er avtalt på forhånd, må dette komme frem i protokollen. I så fall kan det være lurt å ta kontakt med en megler.
Sammenlign ulike meglerkjeder i Norge før du henter inn tilbud på ditt boligsalg.
Gjør smarte meglervalg