Vil du vite mer om meglerprovisjon? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om meglerprovisjon, inkludert hva det innebærer, hvor mye som er vanlig å ta i meglerprovisjon, hva som er inkludert, hvor mye du kan prute på provisjonen, og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Meglerprovisjon er prisen en eiendomsmegler tar for å selge boligen din. Hva dette beløpet blir i hvert enkelt tilfelle, kan variere mye. Prisen vil blant annet være avhengig av hvor i landet du skal selge bolig, hvor stor boligen er, hvor lettsolgt megleren vurderer at den er, og hvilken megler du velger.
I Norge har vi over 50 forskjellige eiendomsmeglerfirmaer. Noen er store og landsdekkende, mens andre er små, lokale firmaer med spesialkompetanse på nettopp ditt lokalområde.
Det er mye å tenke på når du skal velge eiendomsmegler, og det er viktig at du ikke bare sammenligner prisen på tjenesten. Prisen er selvfølgelig et viktig element, men det er også viktig å sjekke hva som faktisk er inkludert i prisen - for dette er ikke nødvendigvis likt for alle meglerne.
Det er også viktig å velge en megler som er sulten på å få solgt boligen din til en god pris fremfor en som er fornøyd med å selge rett under prisantydning. Videre er det lurt å velge en megler du har god kjemi med, som du føler du kan stole på og jobbe godt sammen med.
Meglerprovisjonen kan i mange tilfeller utgjøre en relativt stor sum. Hvis du vil spare på kostnadene, trenger du for så vidt ikke å bruke en eiendomsmegler når du skal selge boligen din. Du kan fint selge selv. Men husk på at det er en del å sette seg inn i, og at du fort kan ende opp med å bruke titalls av timer på prosjektet.
Meglerprovisjonen beregnes etter tre forskjellige modeller, og de fleste meglerfirmaene tilbyr alle tre variantene;
Alle meglere opererer også med en minimumspris. Dette er oftest aktuelt for svært rimelige boliger. Størrelsen på dette beløpet ligger gjerne rundt 40.000 kroner.
De aller fleste som selger bolig velger å benytte en prosentvis provisjon av salgssummen. Provisjonen til megleren øker da i takt med salgsprisen. Dette vil være et godt initiativ for megleren til å gjøre sitt ytterste for å få prisen på boligen så høy som mulig.
Valg av timespris er også mulig, men dette gjør at prisen på tjenesten er svært uforutsigbar. Megleren gir da en timespris basert på et estimat av hvor mange timer megleren forventer å bruke på oppdraget.
Fast provisjon gir forutsigbarhet for deg som selger. Da vet du på forhånd akkurat hvor mye du skal betale i provisjon.
I Norge er det ikke lenger lov å benytte progressiv provisjon. Dette er en prismodell som ble brukt en del tidligere. Her avtalte man en prosentsats opp til en viss salgssum, og en annen prosentsats for alt over denne salgssummen. For eksempel at megleren skulle ha 1,5 % opp til en salgssum på 3 millioner kroner, og 5 prosent på alt over 3 millioner.
Det er viktig å være oppmerksom på at det ikke er noen fast regel på hva som er inkludert i provisjonen til megleren. Her har de forskjellige firmaene forskjellig praksis.
I tillegg til den prosentvise provisjonen av salgsprisen, fastprisen eller timeprisen, er det vanlig å også legge på pris for blant annet tilrettelegging, oppgjør og visninger. Det er viktig å skaffe seg oversikt over hvor store disse beløpene er, og hva nøyaktig meglerfirmaene velger å legge til her. Når man skal sammenligne tilbudene fra meglerfirmaene, kan man fort gjøre feil hvis man ikke leser nøye nok hva som er inkludert og hva som ikke er det.
Det vil også være en del valgfrie tilleggstjenester du kan velge mellom. De fleste meglerfirmaene tilbyr for eksempel forskjellige markedsføringspakker. Disse kan koste fra i underkant av 15.000 kroner og oppover mot 30.000 kroner. Med disse pakkene sørger du for at boligen din blir markedsført i forskjellige kanaler, som for eksempel på finn.no, på meglerens nettside og i aviser.
De flest benytter i dag en profesjonell fotograf til å ta gode bilder, og fotografene kan ha forskjellige bildepakker du kan velge mellom. Mange velger også å hyre inn en boligstylist, gjerne i forkant av både fotografering og visning.
Skal du ha takstrapport og for eksempel boligselgerforsikring (tidligere kalt eierskifteforsikring), kommer dette også i tillegg til meglerprovisjonen.
Ut over dette er det noen faste utgifter som vil være like uansett hvilken megler du velger. Dette er blant annet utgifter til tinglysing og innhenting av kommunal informasjon. Selger du en leilighet i et borettslag kommer det også utgifter til prøving av forkjøpsrett, innhenting av informasjon fra forretningsfører og eventuelle eierskiftegebyrer.
Det er mulig å forhandle med megleren om prisen på meglerprovisjonen. Meglere selv får normalt sett en tredjedel av meglerprovisjonen, og det er denne tredelen du kan prute på. Resten av meglerprovisjonen går til meglerfirmaet, og de faste utgiftene som tinglysing osv. kan man ikke gjøre noe med.
Uansett hvilken type provisjon du velger og hvilket meglerfirma du har bestemt deg for, vil du til syvende og sist ofte kommer opp mot 100.000 kroner i omkostninger når alle utgiftene regnes med.
I meglerens pristilbud kan man finne litt forskjellige utgifter. Noen tar for eksempel et oppstartsgebyr eller et tilretteleggingsgebyr. Dette er prisen megleren tar for å sette i gang med prosjektet. Oppgjørsgebyr er også et punkt man stadig oftere ser. Dette er prisen for å gjennomføre selve oppgjøret etter salget.
Mange meglere tar også en fast pris per visning de gjennomfører. Dette utgjør en viss usikkerhet for selger, siden det ikke er klart på forhånd hvor mange visninger som er nødvendig for å selge boligen. Ofte er én visning inkludert i meglerprovisjonen.
Meglere skal ha visse lovpålagte garantier, som inneståelseserkæring. Dette er en garanti for at den informasjonen som er oppgitt er korrekt. De aller fleste meglerne oppgir en pris på dette i sitt tilbud til boligselgere.
Det anbefales også å tegne en boligselgerforsikring, eller eierskifteforsikring, som det også kalles. Dette er en forsikring som dekker dine utgifter hvis neste eier for eksempel skulle finne skjulte feil og mangler ved boligen.
Når man inngår en avtale med megleren, låser man seg til å benytte denne megleren til salget av boligen. De fleste meglerfirmaene tar ingen provisjon hvis de ikke greier å selge boligen innen en avtalt tid. Vanligvis er dette seks måneder. Dette gir selger en trygghet om at hvis boligen mot formodning ikke skulle bli solgt, så må man heller ikke betale meglerprovisjonen.
Utgifter til bygningssakkyndig (takstmann), boligstyling og markedsføring inngår ofte ikke i denne avtalen. Dette er faktiske utgifter som påløper og som må betales uansett om boligen blir solgt eller ikke.
Hvis du skal selge en borettslagsleilighet, er det viktig å være oppmerksom på at disse har et forbehold om forkjøpsrett. Det vil si at etter at boligen er solgt, kan en andelseier med høy ansiennitet melde forkjøpsrett og ta over kontrakten for kjøperen. For deg som selger utgjør ikke dette noen stor forskjell. Du signerer bare kontrakten med en annen person enn den som vant budrunden. Avhengig av hvilket meglerfirma du velger, kan det imidlertid ta noen dager etter budrunden er avsluttet for å få avklart forkjøpsretten.
På landsbasis ligger gjennomsnittlig provisjon på under to prosent av salgsprisen for boligen. Det viser seg at i f.eks. Oslo, der konkurransen mellom meglerfirmaene er hard, ligger også prisen lavere enn ellers i landet. I andre store byer som Bergen og Trondheim ser man også denne tendensen.
Det er derfor mest å hente på å prute på prisen i de store byene. For å få oppdraget med å selge boligen din kan en megler være villig til å senke prisen ganske mye. En undersøkelse gjennomført av VG viser at det er ca. 20.000 kroner forskjell på rimeligste og dyreste megler i Oslo.
For å få en god pris på boligen, kan det være lurt å sjekke merittene til megleren du vurderer å bruke. En megler som har gode referanser når det gjelder service og god salgsstatistikk, kan gjerne få solgt boligen din for en bedre pris enn en helt fersk megler. Hvis du har en attraktiv bolig som er lettsolgt, kan en megler som er ny på markedet derimot gjøre et like bra salg til en rimeligere penge.
Det er også gjerne slik at du får det du betaler for. Er du villig til å betale for en god megler, vil kanskje salgsopplevelsen bli helt annerledes enn om du bare fokuserer på meglerprovisjonen.
Som en tommelfingerregel kan man si at du betaler mer i meglerprovisjon jo dyrere boligen din er. På samme måte blir prisen lavere hvis boligen er rimelig og lettsolgt.
Sammenlign ulike meglerkjeder i Norge før du henter inn tilbud på ditt boligsalg.
Gjør smarte meglervalg