Vil du vite mer om eiendomsmeglere? I jungelen av eiendomsmeglere kan det være utfordrende å finne den beste megleren til ditt boligsalg/boligkjøp. Å velge riktig eiendomsmegler kan utgjøre forskjellen mellom en svært god og en svært dårlig boligtransaksjon. I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva en megler gjør, hvordan velge riktig megler, hva det koster, hvordan selge bolig uten megler og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
En eiendomsmegler yter meglertjenester innen kjøp og salg av brukt bolig, fritidsbolig, nybygg, næringseiendom og tomter. De aller fleste velger å benytte en eiendomsmegler når de skal selge bolig. En eiendomsmegler har kompetansen og erfaringen som trengs for å få best mulig pris for din eiendom.
Boligkjøp/boligsalg er for de aller fleste av oss den største privatøkonomiske transaksjonen vi gjør. Det er derfor svært viktig at vi velger rett eiendomsmegler til jobben. Nøkkelen til et godt boligsalg er en lokalkjent megler med lang erfaring og kompetanse på den type bolig du skal selge. En god megler kjenner markedet, vet eiendommens verdi og hva som må gjøres for å få folk interesserte nok til å by. En dyktig megler og dens nettverk kan bety flere titusener i en budrunde.
En eiendomsmeglers arbeid inkluderer blant annet:
Hvor lang tid en meglertjeneste tar, er avhengig av flere faktorer. Et boligsalg har som regel maks 6 måneders perspektiv fra start til slutt. Det som uansett er sikkert er at eiendomsmeglere er spesialister på å generere interesse for eiendom. Med rett megler er sjansen stor for at du får solgt boligen din, eventuelt kjøpt drømmeboligen, innen rimelig tid.
Mange lurer på hva det koster å selge bolig hos en megler. Prisen for meglertjenester er svært varierende. For et mer presist overslag bør du kontakte ditt meglerkontor. Noen meglere har prisoverslag på sine hjemmesider. Undersøk gjerne også anbudstjenester for en effektiv sammenligning.
Hva angår boligsalg kan man som regel velge mellom to alternative modeller: Provisjon av salgssum eller pris per time brukt av megler.
Når du innhenter tilbud fra megler, inkluderer dette en fast prosentvis provisjon for kjøpesummen. Meglerens provisjon øker altså i takt med prisen på boligen. Størrelsen på provisjonen varierer, men ligger normalt mellom 1 og 4% av salgsprisen. Merk at det ikke er tillatt med progressiv provisjon, som vil si at megleren tar en høyere provisjonsprosent i det prisen når en viss sum.
Timeprisen ligger som regel på rundt 2.000 kroner. Merk at det er ulikt hvor mange timer meglerne estimerer at et boligsalg tar. Husk også at selv om timepris kan se billigere ut tilkommer det en god del faste utgifter. Legg også merke til at det er vanlig at eiendomsmeglere tar en minstepris for jobben. Dette ligger som regel på rundt 40.000 kroner.
Prisen for et boligsalg vil slik variere ut ifra hva slags boligtype du skal selge og prisklasse på boligen. Prisen vil også variere ut ifra hvor mye jobb det er å selge boligen og hvor mye du legger i markedsføringen. Velger du en anerkjent megler med lang erfaring, kan dette være med å øke prisen. På samme vis vil prisen bli lavere dersom boligen er billig og lettsolgt.
Utover provisjon tilkommer flere faste utgifter, slik som innhenting av informasjon fra kommune, kartverket, forretningsfører og markedsføring. Det samme gjelder tilstandsrapport og eierskifteforsikring. Be gjerne megleren om prisoverslag for disse tjenestene på forhånd. Et boligsalg vil som regel komme på over 100.000 kroner.
Velg en lokal megler: Ved å velge en lokal megler unngår du eventuelle tilleggsutgifter for lang reisevei. En lokal megler kjenner markedet i området best og sitter på informasjon som kan øke verdien på boligen.
Kjøp en meglerpakke fremfor å shoppe rundt: Prisene vil som regel bli lavere dersom du setter bort hele oppdraget til samme meglerfirma.
Gjør verdivurderingen selv: Det er mulig å spare penger på å gjøre vurderingen selv. Husk likevel at dersom du priser boligen feil kan du tape mer enn det du tjener.
Benytt selvhjelpstjenester: Det finnes flere tjenester på nett som kan hjelpe deg ved et selvstendig boligsalg. Selvhjelpstjenester gir deg mulighet til å kjøpe de tjenestene du har behov for. For eksempel kan du få hjelp til tilstandsrapport, takst og andre dokumenter som kan være kompliserte. Utvikling av prospekt, annonsering og selve oppgjøret kan også være lurt å sette bort. Det finnes en rekke tjenester på nett som hjelper deg som vil selge bolig uten megler, slik som Propr. Det er likevel ikke sikkert at du sparer penger på å selge selv.
Gjør deler av salgsjobben selv: Gjør en avtale med megler om å gjøre deler av salgsprosessen selv.
Velg meglertjeneste fra din bank: Ved å velge meglertjeneste gjennom dagligbanken vil mange få et rimeligere tilbud.
Sammenlikne ulike aktører og priser: Motta og sammenligne uforpliktende tilbud fra flere meglere. La meglerne konkurrere om deg! Via vår gratistjeneste her på Meglersmart, kan du få flere uforpliktende tilbud fra forskjellige meglere.
Meld deg inn i et boligbyggelag: Dersom du er medlem i et boligbyggelag, får du ofte rabatt på meglertjenester.
Selg bolig uten megler: Velger du å selge boligen din helt uten megler vil du kunne spare penger. Å selge selv krever imidlertid at du setter deg inn de lover og regler som gjelder. Du må være villig til å ta de juridiske og økonomiske risikoene. De aller fleste velger å sette bort boligsalget nettopp på grunn av dette.
Når en skal selge eller kjøpe bolig, er det vanlig å møte begreper en ikke kjenner til. Her følger noen av de vanligste begrepene som benyttes innen boligsalg. Din eiendomsmegler vil hjelpe deg dersom du har ytterligere spørsmål.
Prisantydning: Er den prisen selgeren og megleren forventer å få for boligen. Prisantydningen gjenspeiler boligens verdi, hvor mye markedet er villig til å betale samt selgers ønsker.
Verdivurdering/ E-takst: Ved en verdivurdering fastsetter megleren boligens antatte verdi i boligmarkedet. E-takst er i dag bransjestandarden for verdivurdering av bolig. Merk at prisantydning og verdivurderingen ikke behøver å være lik.
Selveier: Som selveier eier du boligen selv. Dette medfører både rettigheter og plikter. Som selveier betaler du kommunale avgifter, husforsikring og har kostnader til vedlikehold og oppgradering.
Forkjøpsrett: Medlemmer av et borettslag eller boligbyggelaget som borettslaget er tilknyttet har forkjøpsrett til boliger som legges ut for salg. Den som har lengst ansiennitet kan tre inn i høyeste bud, og slik kjøpe boligen. Andre eventuelle forkjøpsretter vil være tinglyst på eiendommen. Dette skal fremgå av salgsoppgaven.
Borettslagsleilighet: Når du kjøper leilighet i et borettslag, blir du andelseier i borettslaget. Borettslaget eier eiendommen og du som andelseier får borett/boplikt. Borettslag styres av vedtekter, som det er viktig at du setter deg inn i.
Bruttoareal: Bruttoareal (BTA) er eiendommen målt utvendig for hver etasje.
Bruksareal: Bruksareal (BRA) er bruttoareal minus det arealet som ytterveggene opptar. Det er også summen av BRA-i, BRA-e og BRA-b slått sammen.
BRA-i: Internt bruksareal består av både oppholdsrom og interne laggerrom - altså det som tildigere ble delt opp i P-rom og S-rom.
BRA-e: Eksternt bruksareal er alt av areal som har, men som er fysisk separat fra hoveddelen, for eksempel en ekstern bod eller en kjeller med egen inngang.
BRA-b: BRA-b er ganske enkelt innglassede balkonger.
Som den er: Tidligere ble de fleste boliger solgt "som de er", ved at selgeren forenklet sagt fraskrev seg ansvaret for mindre vesentlige feil og mangler. 1. januar 2022 kom det endringer i avhendingsloven som gjorde at ansvaret ble flytter mer over på selger, og forbeholdet om å selge en bolig "som den er" ble ikke lenger mulig.
Boligsalgsrapport eller tilstandsrapport: En boligsalgsrapport er den mest utbredte formen for tilstandsrapport. En, bygningssakkyndig, ofte kalt takstmann, gjør en befaring av eiendommen, og utfører målinger og undersøkelser for å vurdere tilstanden. I rapporten nedfelles blant annet informasjon om det branntekniske, en forenklet lovlighetsvurdering og informasjon om det elektriske anlegget. 1. januar 2022 kom det en egen forskrift som stiller krav til en mer detaljert tilstandsrapport enn tidligere.
Boligkjøperforsikring: En boligkjøperforsikring skal gi kjøper hjelp dersom feil eller mangler oppstår. Merk at forsikringen ikke dekker utbedring av mangler, men rettslige kostnader i forbindelse med å få erstatning for manglene.
Boligselgerforsikring (tidligere kalt eierskifteforsikring): Som boligselger er du ifølge avhendingsloven ansvarlig for feil og mangler i inntil 5 år etter overtakelsen. Med boligselgerforsikring overlater selger ansvaret for eventuelle mangler som senere kan oppstå til et forsikringsselskap.
Konsesjon: Konsesjonsloven innebærer at den nye eieren av boligen må innhente tillatelse for å overta boligen. Loven omfatter i utgangspunktet alle typer eiendommer. En rekke unntak gjør likevel at de fleste eiendommer i praksis ikke omfattes av loven.
Reguleringsplaner: En reguleringsplan beskriver hvilket formål eiendommen og området er regulert til. Reguleringsbestemmelsene gir konkrete føringer for hva som kan gjøres. Den informerer blant annet om hvor høyt og stort du kan bygge. Dersom du går med planer om å bygge på en eiendom, må du undersøke hvilken reguleringsplan som gjelder for eiendommen.
Budrunde: En budrunde kan få adrenalinet til å pumpe hos de fleste. Det finnes ingen formelle krav til hvem som skal avholde budrunden, men de fleste selgere foretrekker å overlate jobben til en eiendomsmegler. Det er knyttet en rekke regler til budrunden.
Provisjon: Dette er meglerens honorar, vanligvis mellom 1 - 4% av salgsprisen.
Minimumsprovisjon: Meglere tar minimumsprovisjon, som er på rundt 40.000 kroner.
Oppstartsgebyr, tilretteleggingsgebyr: Avgiften hever meglerens inntjening. Ofte kommer utgifter til prospekt og salgsoppgaver inn under dette punktet. Prisen ligger på rundt 15.000 kroner.
Oppgjørshonorar: Det er som regel en egen pris for selve oppgjøret.
Boligstylist / boligstyling: For å gjøre boligen i best mulig stand til visning benytter mange profesjonell boligstyling. Snakk gjerne med din megler om behovet styling i ditt tilfelle.
Før du velger eiendomsmegler er det viktig at du setter deg inn de ulike alternativene på markedet. Hent gjerne inn flere tilbud slik at du kan sammenligne. Husk at det er flere ting å vurdere enn pris, slik som erfaring, kompetanse, estimert tidsbruk samt kjennskap til området og markedet. Du kommer enkelt i kontakt med eiendomsmeglere via deres hjemmesider. Du kan også hente tilbud fra anbudstjenester, for eksempel fra vår gratistjeneste her på Meglersmart. I utgangspunktet anbefales det å velge en lokal megler med erfaring fra den typen eiendom du skal selge, og dette er noe vi er behjelpelige med her på Meglersmart. Noen eiendomsmeglere spesialiserer seg på dyrere eiendommer, nybygg eller fritidsbolig, andre har mer bredde i sin profil. Det er viktig at du vurderer hva som egner seg i ditt tilfelle.
Ved boligsalg er noe av det første som skjer at en eiendomsmegler kommer på befaring av boligen og gjør en verdivurdering. I tillegg til befaringen vil megleren innhente statistikk over boligpriser i området samt nødvendige dokumenter tilknyttet boligen. Megleren vil gi råd angående særegenheter ved boligen, og hva du kan gjøre for at den skal fremstå enda mer attraktiv for potensielle kjøpere. Megleren vil etter verdivurderingen regne ut boligens verdi basert på kvadratmeterpris, beliggenhet og referanser fra lignende eiendommer. Når vurderingen er gjort, vil du motta E-takst.
Videre vil megleren utarbeide salgsrapport, planlegge markedsmateriell, legge boligen ut for salg og tilrettelegge for visning. Er det behov for boligstylist eller andre oppgraderinger er det naturlig at megleren foreslår dette. Merk at det er flere ting du kan gjøre selv. Etter gjennomført visning vil megleren arrangere budrunde. Når boligen er solgt vil megleren ta seg av oppgjøret.
Hvor langt tid et boligsalg tar varierer. De senere årene har det blitt bygd mange nye boliger, samtidig som befolkningsveksten er negativ i de fleste av landets storbyer. Denne kombinasjonen fører over tid til et overskudd av boliger på markedet. Likevel er det mange som ønsker å satse i boligmarkedet i Norge. Innen boligsalg er det vanlig at man arbeider med et inntil 6 måneders perspektiv.
Det finnes mange eiendomsmeglere i Norge, og det kan være vanskelig å vite hvilken man skal velge. Her lister vi opp noen av de mest populære eiendomsmeglerne i landet, samt deres profil.
DNB Eiendom: Er et av landets ledende eiendomsmeglerselskap, med over 140 kontorer landet over. Selskapet er den foretrukne eiendomsmegleren av 2,3 millioner kunder. De tilbyr et bredt spekter tjenester innen salg av bolig og fritidseiendommer, salg av leilighetsprosjekter og rådgiving i tilknyttet omsetning av eiendom. De er landets største eiendomsmegler innen prosjektmegling/nybygg. DNB Eiendom eies av Norges største finanskonsern DNB ASA. Dette samarbeidet gjør finansiering effektiv og enkel.
Privatmegleren: Er Norges tredje største eiendomsmegler og den raskest voksende. Selskapet tilbyr meglertjenester innen kjøp og salg av brukt bolig, fritidsboliger, nybygg og næringseiendom. De har spesialisert seg innen det dyrere boligsegmentet i Norge, og tilbyr lokalkjente meglere med lang erfaring og høy kompetanse. Privatmegleren tilbyr det nyeste innen digital teknologi og jobber etter ambisjonen: Å oppnå høyest mulig salgssum for din bolig!
EiendomsMegler 1: Er landets største eiendomsmeglerkjede. Selskapet har kontorer over hele landet og tilbyr lokalkjente meglere med lang erfaring innen kjøp og salg av bolig, fritidseiendom, prosjekteiendom og næringseiendom. Deres samarbeid med Sparebank 1 gjør finansiering enkel og trygg. Som medlem i LOfavør og BOB boligbyggelag får du særlige tilbud i EiendomsMegler 1.
Krogsveen: Krogsveen Eiendomsmegling har vært spesialist på eiendomsmegling siden 1975. Krogsveen yter meglertjenester via over 40 meglerkontorer med hovedvekt på Østlandet, samt Stavanger, Bergen og Ålesund. Krogsveen sin hovedvirksomhet er bruktmegling av boliger og fritidseiendommer, samtidig som det tilrettelegges for salg av nye boliger. Krogsveen tilbyr både eiendomsmegling og utleiemegling. De er kjent for å yte god service og tilby dyktige meglere innen privatmarkedet. I 2017 og 2018 ble de vinner av Norsk Kundebarometer.
Aktiv Eiendomsmegling: Aktiv Eiendomsmegling har siden 1985 tilbudt meglertjenester Norge. Selskapet yter meglertjenester via over 70 kontorer landet over. De tilbyr tjenester innen salg og kjøp av bolig og fritidseiendom, verdivurdering, utleievirksomhet, prosjektmegling og næringsmegling. I Aktiv Eiendomsmegling har fokuset på kundetilfredshet og kvalitet førsteprioritet. De siste årene har selskapet scoret høyest av meglerkjedene på kundetilfredshet i målinger gjort av Norsk Kundebarometer.
Propr: Mange ønsker å spare penger ved å gjøre hele eller deler av boligsalget selv. Propr er en digital boligsalgstjeneste som hjelper deg å selge boligen på egenhånd. Det du kan, gjør du selv. Resten tar dyktige fagfolk seg av. Propr ble lansert i juni 2016. Siden da har flere tusen boligeiere benyttet tjenesten. Propr veileder deg gjennom hele salgsprosessen, fra boligannonse til overlevering av nøkler.
Selge bolig uten megler: Flere vurderer å selge bolig selv. Det kan være man ønsker å spare utgiftene til eiendomsmegler eller man mener man kjenner boligen best selv. Det er mange ting man må sette seg inn dersom man skal selge bolig uten megler, og til deler av salgsprosessen vil du måtte innhente fagfolk. Samtidig kan det være både spennende og tilfredsstillende å selge sin egen bolig. Vil du vite mer om hvordan du går frem for å selge bolig uten megler? Les mer her.
Før du velger eiendomsmegler er det viktig at du setter deg inn de ulike alternativene på markedet. Å velge rett eiendomsmegler kan utgjøre en god del penger i et boligsalg. Det er lurt å hente flere tilbud fra flere meglere. Her har vi samlet de beste rådene når du skal velge eiendomsmegler.
Benytt en anbudstjeneste på nett: Her kan du samle inn informasjon og tilbud fra flere meglere. Benytt gjerne vår tjeneste her på Meglersmart.
Billigst er ikke nødvendigvis best: Gjør grundige undersøkelser på hva du faktisk får for pengene dine. Husk at en dyktig megler med et stort nettverk kan generere svært mye interesse i en budrunde. De dyktigste meglerne vet som regel å ta seg betalt, mens de som er mindre erfarne må tilby lave honorarer for å få oppdrag.
Velg en lokal megler: En lokal megler vil kjenne markedet i området best og derfor sitte på informasjon som kan bidra til å øke verdien på boligen.
Spesialkompetanse: Hytte ved sjøen, tomt på landet, studioleilighet i sentrum eller herskapsbolig utenfor byen? Velg en megler med spesialkompetanse på den type eiendom du skal selge.
Kartlegg totalprisen: Sjekk hva som er inkludert i prisen og hva som eventuelt kommer i tillegg.
Stol på magefølelsen: Den megleren du får best kjemi med, er sannsynligvis den som utstråler mest trygghet og kompetanse. Denne vil som regel også fungere best på visning.
Styr unna meglere som omsetter få boliger: Det er som regel en grunn til dette.
Benytt nettverket ditt: Hør om noen du kjenner kan anbefale en megler.
Spør om faglig bakgrunn: Når du skal hyre en megler, ikke glem å spørre om faglig bakgrunn. Loven stiller krav til formell kompetanse.
Sjekk referanser: Undersøk megleres referanser. Du kan sjekke på eiendomsmeglernes hjemmesider, søke på nett eller be om referanser direkte.
Tilgjengelighet: Har megleren tid og kapasitet til å selge boligen din? Dersom megleren har mange oppdrag er det ikke sikkert du er en prioritet. Snakk med megleren om tilgjengelighet og sjekk hvilke oppdrag megleren har på gjeldende tidspunkt.
Ikke la deg blende av en høy prisantydning: Mange velger den megleren som frister med en høy prisantydning. Husk at en høy prisantydning kan skremme vekk kjøperne. Hold hodet kaldt dersom du mottar en overraskende høy verdivurdering og innhent flere vurderinger.
Bestem deg for type avtale: Prisen for meglertjenesten kan avtales fritt mellom deg og eiendomsmegleren. De fleste honorar utformes etter en fast prosent etter salgssummen eller timepris.
Kontrakt: Når man inngår avtale med megler, skal dette gjøres skriftlig. Oppdraget skal utføres i henhold til god meglerskikk og etter de krav som fremkommer av Eiendomsmeglingsloven. Les alltid nøye igjennom punktene i oppdragsavtalen før du signerer. Ikke vær redd for å spørre dersom du har spørsmål. Husk også å avtale hvor lenge oppdraget skal gå over, maks 6 måneder. Det er også lurt å få med hvor mye som skal betales dersom salget ikke gjennomføres.
Reklamasjon: Sjekk hvordan meglerkontoret håndterer en eventuell reklamasjon. Husk også at Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingstjenester behandler klager fra forbrukere mot meglerforetak og advokater som driver med eiendomsmegling.
Sammenlign ulike meglerkjeder i Norge før du henter inn tilbud på ditt boligsalg.
Gjør smarte meglervalg