Vil du vite mer om budfrist ved boligsalg? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du trenger å vite om budfrister, hvordan det skiller seg fra akseptfrist, hvilke lover og regler som gjelder i budrunden, hvordan du vinner og mye mer. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Budfrist vs. akseptfrist: Mange er usikre på hva en budfrist er og blir gjerne forvirret når de hører begrepet akseptfrist i samme sammenheng. Faktum er at begrepene budfrist og akseptfrist ofte brukes feil og de brukes gjerne om hverandre. I realiteten er en budfrist den siste fristen for å legge inn et bud på en bolig, og denne fristen settes av selger. Likevel mener man ofte akseptfrist når begrepet budfrist brukes. En akseptfrist angir hvor lenge budgivers bud skal være bindende. Det innebærer at dersom du legger inn et bud med akseptfrist til klokken 15.00, så vil du være bundet til å kjøpe eiendommen dersom selger aksepterer budet innen fristen. Når fristen utløper er du ikke lenger bundet av budet.
Selger må ikke akseptere høyeste bud: I motsetning til hva mange tror, er ikke selger forpliktet til å akseptere det høyeste budet. Selger bestemmer selv hvem vedkommende ønske å selge eiendommen sin til, og noen ganger er det andre faktorer som fører til at noen ønsker å selge eiendommen sin til noen andre enn de med høyeste bud. Dette kan for eksempel skje hvis man får inn et bud som ikke er det høyeste budet, men den avtalte overtakelsesdatoen er kanskje mer passelig for selger og er derfor å foretrekke i en totalvurdering. Det kan også hende man får inn et bud fra en slektning eller en venn og derfor velger å selge eiendommen til den personen på tross av at budet ikke er det høyeste. Det er altså opp til selger å akseptere det budet vedkommende selv ønsker å akseptere. Dersom selger aksepterer et bud, er de andre budgiverne fristilt selv om akseptfristen ikke har løpt ut.
Slik legger du inn bud: For å skape transparens og tillit mellom kjøper, selger og megler i en budrunde finnes det regler om at det som skjer må kunne dokumenteres. Dette innebærer at bud, eventuelle budøkninger og motbud, samt informasjon fra megler, må skje skriftlig. Dette betyr naturligvis ikke at du må fysisk skrive ned bud og sende inn, da elektronisk skrift også er godkjent. Mange eiendomsmeglere har dessuten egne apper som enkelt lar deg legge inn bud og delta i budrunden innenfor reglenes rammer. Har du ikke en slik app, er det også mulig å bruke BankID hos mange eiendomsmeglere, og hvis du ikke kan bruke det heller, så er det alltids mulig å fylle ut et budskjema skriftlig for så å sende bilde av dette, sammen med gyldig ID, til megler enten via e-post eller telefon. Alternativt er det naturligvis også mulig å besøke meglerkontoret fysisk for å legge inn bud der.
Slik foregår budforhøyelser: Budforhøyelser kan, etter første budet er lagt inn, foregå både på SMS og e-post til eiendomsmegler. Hvis du vil gjøre det på denne måten, er det lurt å være ekstra oppmerksom på at SMSen eller e-posten faktisk har blitt sendt. Dobbeltsjekk alltid dette slik at du unngår en ubehagelig overraskelse i tilfelle e-posten eller SMSen forblir i utboksen uten å faktisk bli sendt. En vanlig strategi når en legger inne budforhøyelser, er å sette en nokså kort akseptfrist for å øke presset på andre budgivere. Likevel er det viktig at selger har nok tid til å tenke seg om og gjøre en trygg beslutning, og derfor bør en eventuell budforhøyelse helst være gyldig i minst 30 minutter.
Det finnes flere ting du kan gjøre for å øke sjansene dine i budrunden. Men først er det viktig å ha på plass alt det nødvendige. Du må sørge for at du, og den du eventuelt kjøper sammen med, har tilgjengelig legitimasjon. Hvis du ikke har et finansieringsbevis, må du også sørge for å ha banken tilgjengelig via telefon. I og med at budene skal være skriftlige, enten gjennom BankID eller ved å fylle ut et budskjema, må du også sørge for at du enten har en scanner, faksmaskin eller telefon med kamera. Deretter kan du sette i gang. For å øke sjansene dine kan du blant annet følge disse rådene:
Dersom selger aksepterer budet ditt kan du ringe banken og bekrefte kjøpet. Mister du drømmeleiligheten, er det liten grunn til å dvele ved det. Det er lite man kan gjøre med det og du vil ganske sikkert finne andre leiligheter som faller i smak.
Det er flere taktikker og strategier som kan tas i bruk for å lykkes i budrunden. Først og fremst er det viktig å gjøre seg godt kjent med boligmarkedet i området der du ønsker å kjøpe, og se hva lignende boliger har blitt solgt for i løpet av den siste tiden. På den måten vil være i bedre stand til å vurdere hvilken pris som er rettferdig. Før du går på visning kan du dessuten skaffe deg et forsprang ved å sette deg godt inn i salgsoppgaven og være forberedt med spørsmål om boligen.
Ofte kan det lønne seg å legge inn et lavt bud først, men sørg i så fall for å gi tilstrekkelig med tenketid når du bestemmer akseptfrist. Er budet for lavt og tiden for knapp, vil selger heller avslå budet. Et lavt bud kan i noen tilfeller også ha motsatt effekt og lokke til seg mer konkurranse og flere interessenter.
Hvis du ikke har mye erfaring med boligkjøp fra før, kan det lønne seg å ta med en venn som har. Det kan gjerne være en venn som er eiendomsmegler selv, eller bare en som har mer erfaring med å kjøpe bolig. Slik kan du få nyttige innspill i budprosessen som kan hjelpe deg med å vurdere riktig pris for boligen.
Forsøk også å ikke knytte et for nært forhold til boligen du er ute etter. Blir man "håpløst forelsket" i en bolig, er det fort gjort å strekke seg lengre og by mer enn boligen egentlig er verdt. Sørg for å ha flere alternativer.
Flere lover og regler gjelder for budgivning. Nedenfor kan du lese om de viktigste:
Selv om det kan virke som om selger har flest rettigheter i en budrunde, er det viktig å huske på at selger ikke har alle rettighetene på sin side. Dersom selger velger å akseptere budet ditt innen fristen som er gitt, kan de ikke trekke tilbake godkjenningen av budet for så å akseptere et høyere bud. Hvis selger aksepterer budet ditt, er vedkommende forpliktet til å selge deg eiendommen i henhold til premissene i budet.
Det er også viktig å gjøre grundige undersøkelser av markedet før du begynner å by. Sjekk hva prisnivået ligger på i nærområdet og finn ut hva andre sammenlignbare boliger har blitt solgt for den siste tiden. På den måten unngår du å betale for mye for en bolig som kanskje ikke er verd så mye. Pass også på at du ikke lar deg friste til å gå inn i lange budrunder med priser som overskrider det du har satt som pristak.
Sammenlign ulike meglerkjeder i Norge før du henter inn tilbud på ditt boligsalg.
Gjør smarte meglervalg